In Memoriam: Milan Sijerković

Jedno od doista poznatih lica s TV ekrana, čovjek za kojeg je čuo baš svatko, čovjek koji je cijeli svoj radni vijek proveo proučavajući meteorološke (ne)prilike – jedan od najcjenjinijih hrvatskih meteorologa Milan Sijerković umro je u 84 godini života.

Vijest o smrti objavilo je Hrvatsko meteorološko društvo, a zatim i Državni hidrometeorološki zavod.” Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto” – napisali su na facebook zidu njegovi kolege iz Hrvatskog meteorološkog društva.

Milan Sijerković je rođen 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske. Radio je kao prognostičar, honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu i bio u uredništvu časopisa Prirode. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

Svakako je ostao poznat po korištenju pučkih izraza kojim je znao začiniti vremensku prognozu i na taj način upoznati mnoge ljude s pučkim izrekama o vremenu – Sve Kata snijeg za vrata, jedna je od mnogih koje je ova čovjek znao koristiti i s njima je postao obilježen, poznat i omiljen među gledateljima.

Njegov odlazak je veliki gubitak. Zbogom legendo.

M.Šantek