ODRŽAN ZAGREB CONNECT

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održana je peta po redu Zagreb Connect Startup konferencija koja je donijela brojna predavanja, panele i govore najvećih stručnjaka startup industrije, priliku za networking te uvid u najnovije trendove na tržištu! Pred više od 400 startup entuzijasta, najpoznatija imena svjetskih i hrvatskih startup stručnjaka sudjelovala su na panel raspravama o globalnom širenju startupova i budućim tehnologijama, a ključne govore održali su Motti Peer, Roberto Kutić i Jeffrey Becker. U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) 17 timova kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu dva mjeseca su razvijali svoje inovativne visokotehnološke ideje kako bi u završnom dijelu današnje konferenciji ušli u borbu za bogati novčani fond od ukupno 860.000,00 kuna.

 

Nakon što su se svih 17 timova predstavili pred stručnim žirijem i ostalim sudionicima, proglašeno je pet najboljih Startup Factory timova: OmoLab, Wingo, Stratowave, MAKABI i Zebra Cross – koji su osvojili po 160.000 kn bespovratnih sredstava.

Makabi uvodi novi pristup u procesu prehrane i zaštite bilja primjenom pametnih mikrokapsula tijekom ekološke proizvodnje hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. Primjenom mikrokapsula ispunjenih bioaktivnim tvarima smanjit će se korištenje agrokemikalija (mineralna gnojiva, pesticidi, insekticidi) štetnih za zdravlje ljudi, bilja ili životinja i unaprijediti proizvodnja zdrave i funkcionalne hrane.

OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja okupljenih s ciljem razvoja vizualnih komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama čitanja te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira upotrebu OmoType pisma.

Stratowave izrađuje rješenja bežičnih telekomunikacija na velike udaljenosti za komercijalne sustave bespilotnih letjelica. Ona omogućavaju prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu, uključujući i područja slabe pokrivenosti signalom.

Wingo je stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Dok uz vrhunski dizajn, ugrijani oko stola uživate u društvu, Wingo stol štedi energiju i čuva okoliš.

Zebra Cross je pametno rješenje za sigurniji promet uz sigurnije i pametne pješačke prijelaze. U uvjetima loše vidljivosti Zebra Cross upozorava vozače te ističe pješake na prometnici.

Najboljim pitchom Zagreb Connecta, koji je nagrađen iznosom od 60.000 kn, proglašen je Silver Monitor – pametna narukvica i softwerska platforma za praćenje zdravlja starijih pacijenata.

Nagrade pobjednicima uručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić: „Čestitam svim startupovima koji su se natjecali, a posebno hvala direktoru ZICER-a Frani Šesniću. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, odradila je težak dio posla, a ja sam stigao kad je najvažnije u pitanju – proglašenje pobjednika i rješavanje financija. Grad Zagreb ima viziju i zna da su ovi mladi ljudi budućnost Zagreba i budućnost Hrvatske. Poslovni rezultati uvijek dolaze kao kruna predanom radu i uloženom trudu. Ovdje smo stvorili novi prostor za inovativne poduzetnike, centar koji povezuje Zagreb s internacionalnim tržišnim potencijalima te otvorili nove tržišne niše.“

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku. Zagreb Connect je konferencija čiji su ciljevi pružanje podrške mladim poduzetnicima u razvoju njihovih poslovnih ideja, daljnji razvoj zagrebačkog poduzetničkog ekosustava i stvaranje boljih uvjeta za startup tvrtke na području grada Zagreba i šire.

ŽELJKO KRZNARIĆ