Street artist Lonac u MSU

Aleksandar Olujić

U sklopu projekta Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavio je u subotu, 1. prosinca 2018. godine, novi rad street art umjetnika Tomislava Lončarića, širokoj publici poznatijeg pod imenom Lonac, čiji murali krase ulice brojnih svjetskih gradova. Njegovi radovi, mahom hiperrealistični portreti, odlikuju se minucioznom preciznošću detalja i monumentalnim dimenzijama, a nastaju na uličnim zidovima i fasadama zgrada. No on ne slika isključivo portrete pa su tako čuveni njegov mural pumpajućeg srca koji je pretvorio u 3D animaciju kao i „sisački mural“ na kojem su prikazane dvije ruke koje otvaraju staklenku i puštaju kukca na slobodu a koji se našao na listi svjetskih top 10 street art radova za srpanj i kolovoz 2016. godine.

Oslikavanjem murala Hat Wearers u kafiću MSU-a, Lonac nastavlja izlaganja svojih radova u muzejsko-galerijskim institucijama, rušeći tako barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva, kojim naglašava različite mogućnosti umjetničkog izražavanja sudionika suvremene umjetničke scene.

Na muralu Hat Wearers prikazao je više različitih scena slikanih fotoaparatom u protekle dvije godine fokusirajući se na portrete raznih, njemu nepoznatih, osoba iz New Yorka, LA-a, kineskog Nanxian-a, Zagreba… povezanih koloritom kao i izvorom i smjerom svjetlosti. Suprotno dosadašnjim muralima na javnim fasadama za koje je fotografirao osobe u studiju, za ovaj mural je odlučio naslikati scene s ulice. Mural je dobio ime Hat Wearers zato što većina osoba na njemu nose kape ili šešire koji prave sjene preko njihovih lica.

Naš fotograf Zdravko Turkulin je posjetio i snimio Lonca u kafiću MSU-a dok je radio na muralu, ali navratio je i dan poslije otvaranja kako bi fotografirao završeno djelo.