ZAGRIJAVANJE ZA ADVENT

 

Već tri godine za redom Zagreb nosi titulu najljepšeg adventa u Europi  i taj uspjeh obvezuje, mada više ne može konkurirati za tu titulu. No ta činjenica ne znači da će Zagreb imati manje zanimljIvo adventsko događanje. Na lokacijama Adventa već traje zagrijavanje za subotu kada će službeno, paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu početi događanja i trajat će sve do 6.siječnja. Danas je gradonačelnik Milan Bandić obznanio novinarima nekoliko informacija vezanih uz Advent od kojih je najznačajnija ta da će javni prijevoz biti besplatan na području prve tarifne zone vikendom i to od petka u 12 sati do nedjelje u ponoć. Zagrebačka će uspinjača voziti svakog dana do ponoći i tako povezivati adventska događanja na Gornjem i Donjem gradu.

I u Policijskoj upravi Zagrebačkoj su danas priopćili novinarima detalje oko organizacije prometa u središtu grada za vrijeme Adventa koje je dobro znati. Prije svega policija apelira na vozače da ne dolaze u središte grada autom već da koriste javni prijevoz, a oni koji dolaze izvan Zagreba mogu koristiti parkirališta na ulazima u grad. Petkom, subotom i nedjeljom od 18 do 23 sata tramvaji neće voziti od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, a tim se danima i u to vrijeme zabranjuje promet motornim vozilima na pojedinim ulicama, a sve pojedinosti se o tome mogu naći na službenim stranicama grada.

Od novih lokacija valja istaći Zoološki vrt u kojem će u nedjelju 2.prosinca u 17 sati biti svečano paljenje lampica.

Nakon paljenja prve adventske svijeće na Manduševcu u subotu u 17 sati, otvorit će se Ledeni park na Tomislavovom trgu te upaliti raskošna rasvjeta na Zrinjevcu.

Uglavnom Zagreb spremno dočekuje adventsko slavlje kao i brojne turiste. Makar ne može ove godine u službenu konkurenciju za najbolji Advent, on će biti u gradu još bolji nego lani.

ŽELJKO KRZNARIĆ