Kad si ušla u moj Reno 4

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Posljednja subota tog studenog 2004. godine je bila mutna, prohladna, siva i maglovita, a mi smo zastali sa zadnjim dnevnim svjetlom u pizzeriji pored lokalnog groblja u Velikoj Gorici. Došli smo se odmoriti, popiti kavu i popušiti pljugu prije višesatnog, cjelonoćnog tulumarenja. Te subote mog prijatelja i mene je čekao pravi tulum. Pošli smo u svatove, a ispred pizzerije pod naletima magle čekao nas je automobil plave boje, kupljen od novca zarađenog branjem kestena po šumama, jako dobro očuvan primjerak Renaulta 4 – automobila čiji izgled zna baš svatko. Ta “četvorka” nas je odvezla do Trešnjevke kod mladoženje, a zatim na drugi kraj grada – preko Save u jednu novozagrebačku sigetsku stambenu zgradu gdje smo “pokupili” mladu, a cure su okitile balonima našu četvorku koja je ponovno prešla Savu i parkirala se u strogom centru – tik do Trga.
Ni u to vrijeme tih čuvenih i kultnih automobila nije baš bilo puno na cestama, a ni četvorka iz ove priče, baš kao ni taj brak kome smo bili veseli svjedoci nije dugo trajao. Već iduće godine moj prijatelj je kupio Renault Clio, a četvorka je otišla. Zauvijek. Sve o tom automobilu možete pročitati ovdje – Renault 4
A puno godina poslije Mile Kekin, pjevač punk grupe iz zagrebačkih Gajnica – Hladno pivo je na svom solo albumu snimio pjesmu koja govori o tom autu. O hrpi fantastičnih kazeta i njoj koja je ušla u njegov Renault 4.

S akustičnom gitarom u ruci čekam vas večeras u Vintage Industrial Baru.
Iako sam svoj bend sam za tu priliku skromno i egocentrično nazvao Mile Kekin, neću biti sam. Sa mnom će se na binu popeti grupa prekaljenih muzikanata s kojima sam preko dvije godine radio na albumu “Kuća bez krova”.
To su: Danko Krznarić na gitari, sintu, klaviru i Hammondu, Marko Bregant na steel gitari, Andrija Lazo na harmonici, Matko Gaće za bubnjevima i Neven Jurić za bas gitarom. Po prvi puta izvest ćemo „Reno 4“, „Atlas“, „Takav par“ i još desetak stvari s novog albuma, ali i neke stare pjesme iz moje prve solo faze kao što su „Dolje je bolje“, „Maslina“, „U dva oka“ i druge. Također ćete čuti i nekoliko pjesama na kojima sam surađivao s drugim bendovima i autorima. Bit će još malih iznenađenja, par gostiju i vjerujem puno znatiželjnika koje će zanimati kako izgledam na bini u dugim hlačama i s akustičnom gitarom u ruci – kaže Mile Kekin.