ALZHEIMER STRIPOTEKA

Alzheimer u stripu, publikacija je to koju je dom umirovljenika Sveti Josip danas predstavio široj publici.

Radi se o publikaciji, kaže ravnateljica doma Ljiljana Vrbić, koja u biti progovara o simptomima demencije i kako reagirati na te simptome. Naime, istraživanja koja su provedena u Zagrebu su pokazala izrazito veliki njegovateljski stres. Znači, ugrožene su i osobe koje brinu o dementnim osobama pa iz tog razloga pokušavamo na razne načine odgovoriti na pitanje kako pomoći i njima.

Strip nije novi alat ali ga se možda dovoljno ne koristi u edukativne svrhe kaže ravnateljica doma i naglašava kako su već imali jedan strip o simptomima u kojem smo progovorili o tome kako prepoznati rane simptome a u ovom stripu zapravo upoznajemo čitatelja i sa simptomima i kako reagirati na to. To je jako važno jer se radi o oboljenju koje je izuzetno zahtjevno i zahtjeva puno podrške članovima obitelji.

Publikacija se nalazi u domu Sveti Josip i može se tamo nabaviti a treba naglasiti da u domu radi savjetovalište Njegos i putem ovog savjetovališta se može nabaviti publikacija koja će mnogima pomoći.

Prilikom predstavljanja publikacije zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je podsjetila kako je najnoviji i najkvalitetniji objekt u sustavu zaštite starijih osoba onaj na Lašćini gdje se na najsuvremeniji način pristupa oboljelima od Alzheimrove bolesti.

ŽELJKO KRZNARIĆ