Johnny Marr

Na Yammatovo 4 fueled by Cockta u subotu 24.11. u zagrebačku Lauba (Baruna Filipovića 23a) po prvi puta stiže jedan od najznačajnijih britanskih glazbenika od 80-ih do danas – Johnny Marr!

Dio ulaznica moći će se osvojiti kroz program Yammat FM radija I na društvenim mrežama Cockte, dok je ograničeni broj ulaznica za Yammatovo 4 bio pušten u prodaju putem sustava Entrio.

Johnny Marr, jedan od najcjenjenijih rock-gitarista “otoka” svih vremena, nalazi se na svjetskoj turneji “Call the Comet tour” na kojoj promovira svoj najnoviji, istoimeni studijski album.

Osim novih pjesama, zagrebačka publika uživat će I u nekim od najpoznatijih pjesama iz razdoblja grupe The Smiths a nakon Marrovog koncerta posjetitelje će glazbenim izborom zabavljati Sms Deutsch.

Johnny Marr najpoznatiji je kao gitarist legendarne grupe The Smiths u kojoj je u razdoblju od 1982 do 1987. bio dio autorskog tandema s Morrisseyem (po mnogima, modernoj inačici glazbenog partnerstva poput onog Lennon-McCartneyjevog), no The Smiths su tek mali dio njegove bogate glazbene karijere.

Nakon što se razišao s Morrisseyjem, bio je članom nekoliko bendova – The Pretenders, The The, Electronic (suradnja s Bernardom Sumnerom iz New Ordera), Modest Mouse (za to razdoblje ističe da mu je bilo najbolje u životu!) i The Cribs, te kao session glazbenik svirao sa Talking Headsima i Hansom Zimmerom.

U kasnim osamdesetima gostuje na albumima Bryana Ferryja, te Talking Headsa, a u periodu od 1990 – 2000. na tri albuma Pet Shop Boysa. Spomenimo još samo neke Marrove uspješne suradnje: M People, Beck, Tom Jones, Oasis, Pearl Jam, Jane Birkin, Lisa Germano i The Crowded House.

Svoj prvi samostalni album “The Messenger” objavio je 2013., a odmah godinu nakon usljedio je drugi dugosvirajući album “Playland”. Posljednji, treći album objavio je ove godine, 15. lipnja, a zove se “Call the Comet”. Snimio ga je u Manchesteru, u vlastitom studiju “Crazy Face”.

“Call The Comet” je moj vlastiti magični realizam”, rekao je Marr za svoju novu ploču. “Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pjesmama traže novi idealizam, iako ima i posve osobnih pjesama. Namjera je bila pružiti ljudima nešto s čim se mogu povezati”, priznao je Marr.

Album “The Queen is Dead” smatra vrhuncem karijere Smithsa. U autobiografiji je svoje mjesto našla i poznata anegdota s Twitterom i britanskim premijerom Cameronom, kojemu je “zabranio” da kao konzervativac bude fan Smithsa, što mu je u samo dva sata priskrbilo 20 tisuća novih pratitelja na Twitteru, jedinoj društvenoj mreži koju osobno uređuje.

Foto:facebook

Malo je poznata informacija kako je Marr uskočio Noelu Gallagheru kada mu je to bilo najpotrebnije! Nakon što je čuo da Gallagher posjeduje samo jednu jedinu gitaru zbog koje mu tonske probe predugo traju, Marr mu je poklonio svoj Gibson Les Paul komad na kojem su nastale pjesme Panic i London iz opusa Smithsa. To je bio, tvrdi Marr, jedini trenutak kada je Gallagher ostao bez riječi – ali se odmah primio posla! Na istom Gibsonu nastali su veliki Oasisovi hitovi, a Johnny Marr postao je rado viđen gost na njihovim koncertima, povodom izlaska Marrove biografije napisala je Lana Bunjevac za Globus.

Inače, jedan je od rijetkih glazbenika koji je javno priznao da mu se ne sviđa album “Thriller” Michaela Jacksona.

U međuvremenu se odlučio posvetiti zdravom životu: prestao je piti i počeo je trčati maratone. Obiteljski je čovjek s dvoje, sada već odrasle, djece i psom koji se zove Riff.

U gotovo 40 godina, koliko radi i djeluje, surađivao je s najboljim i najzanimljivijijm umjetnicima današnjice, što mu je između ostaloga donijelo priznanje cjenjenog BBC-a, a koji ga je 2010. proglasio četvrtim najboljim gitaristom u posljednje tri dekade.

Jedina osoba koja ga do sada nije pitala hoće li se Smithsi ponovo okupiti je Dalaj Lama!