OBILAZAK CENTRA LUKA RITZ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u društvu sa Suzanom Ritz i ravnateljicom Ivanom Jolić, obišao je u utorak Centar Luka Ritz, čija je misija pružanje savjetodavne i stručne potpore u slučajevima nasilnog i rizičnog ponašanja djece i mladih te razvijanje i provedba prevencijskih programa koji osmišljavaju slobodno vrijeme mladih, odgajaju ih da žive poštujući ljudska prava i prava djece, osposobljavaju ih za toleranciju i poštivanje različitosti te potiču na odgovorno sudjelovanje u društvu.

Luka Ritz je simbol stradavanja mladog čovjeka zbog netolerancije i vršnjačkog nasilja, rekao je gradonačelnik Bandić, i zbog toga moramo promicati toleranciju i snošljivost i onda kad se ne slažemo s drugima ili kad je netko drugačiji od nas. Ovaj je centar neophodan gradu o čemu svjedoči i podatak da je već prostor postao pretijesan,a najsretniji bi bili da se takvi centri ne moraju ni otvarati.

Ideja je da se otvori novi ili da se otvori još jedan dio ovog centra u zapadnom dijelu grada.

Na žalost potrebe su sve veće, rekla nam je ravnateljica centra Ivana Jolić, a tu su angažirana samo četiri stručna radnika. No, i ovako smo napravili jako puno pri čemu moramo zahvaliti puno i našim volonterima kojih je 25. Nove volontere ne možemo primati zbog već skučenog prostora no kad se proširimo svaki je volonter dobro došao.

U godinu dana kroz centar je prošlo više od 400 korisnika i pruženo je oko dvije tisuće raznih usluga kao što je savjetovanje, psihosocijalna podrška i usluge pomoći u učenju, što govori da je Zagrebu bio itekako potreban ovakav centar.

ŽELJKO KRZNARIĆ