50. OBLJETNICA RADA KLINIKE ZA TUMORE KBC SESTRE MILOSRDNICE

 

 
Skromno i s puno emocija je u utorak obilježena pedeseta obljetnica rada Klinike za tumore KBC Sestara milosrdnica. Zahvaljujući akademiku Ivi Padovanu i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba Pere Pirkera, Liga za borbu protiv raka 1967. godine osnovala je Središnji institut za tumore i slične bolesti, današnju Kliniku za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, u kojoj se na sveobuhvatan način provodila kako dijagnostika, tako i liječenje osoba oboljelih od zloćudnih bolesti. Snažnim zalaganjem akademika Padovana Liga osniva Odjele za liječenje oboljelih od raka u regionalnim bolnicama u Rijeci, Splitu i Osijeku, a isto tako osniva i brojne onkološke dispanzere u brojnim Domovima zdravlja diljem Hrvatske.

Prije pedeset godina situacija je bila doista nezavidna. Većina metoda liječenja koje se danas koriste i omogućavaju pacijentima potpun oporavak, a ponekad značajno produljenje životnog vijeka, tada nisu bile dostupne. Medicina je toliko napredovala da su danas neke vrste raka koje se mogu dijagnosticirati razmjerno u početnoj fazi bolesti potpuno izlječive, poput primjerice raka dojke, vrata maternice, testisa, štitnjače, prostate i drugih. Zahvaljujući ranoj dijagnostici, danas je moguće učiniti čuda koja prije pedeset godina nisu bila niti zamisliva.

Klinika za tumore je jedini onkološki institute u Hrvatskoj sa 165 kreveta I 357 zaposlenih čije je najveće zadovoljstvo što je 177 tisuća ljudi u Hrvatskoj preživjelo rak.

Na svečanosti su svima zahvalili  ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Mario Zovko i predstojnik Klinike za tumore prof.dr.sc. Danko Velemir Vrdoljak a sve ih je pozdravio i odao im priznanje za sve što su napravili i što rade i gradonačelnik Milan Bandić.

ŽELJKO KRZNARIĆ