Zagaziti u noći hladnu rijeku

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Dok su milijuni Hrvata ostali u toplim kućama, stanovima ili kafićima prikovani uz TV ekrane uz povećanu dozu adrenalina i na trenutke gubitka živaca za vrijeme nogometne utakmice na londoskom Wembley stadionu gdje je, nažalost, reprezentacija Hrvatske poražena od domaćina Engleza rezultatom 2:1 i ispala iz elitnog društva u niži rang natjecanja koje je ove godine startalo prvi put – Lige nacija, jedan je čovjek odlučio ovo nedjeljno popodne provesti posljednjom vožnjom čamcem rijekom Kupom. Krenuo je sa petrinjskog kupališta uzvodno prema selima Brest Pokupski, Mala Gorica, Novo Selište i Nebojan i osjetio hladnoću vjetra i veliku promjenu vremena koja je zahvatila cijelu državu. Toplog vremena više nema, u nekim dijelovima zemlje je počeo padati i prvi snijeg, sve je prilično očajno, sivo, vlažno i mnogima ne pada na pamet da izađu iz svojih kuća malo prošetati, a kamoli se satima voziti u čamcu s vjetrom u obrazima.

On je mnogim Petrinjcima poznati zaljubljenik u rijeku Kupu – Neno Judaš i kad uhvati slobodnog vremena od gomile obaveza (Neno je doktor znanosti i sveučilišni profesor na zagrebačkom PMF- u) odmah posjeti ovu vodenu ljepoticu. No, jučer je kilometrima daleko od polazne točke shvatio da je potrošio svo gorivo u rezrvoaru i da se nazad može dovesti samo na “žganjce” – veslanjem. Ali, nije to njemu prvi put da prevali tolike kilometre zamahujući po površini vode, pa se tako i ove nedjelje  sav znojan dovezao natrag do kupališta, koje je prekrio crni mrak.

U ovo doba godine, mnogi vlasnici čamaca svoja plovila odnesu sa vode i parkiraju na zimovanje na neko suho mjesto. I Neno godinama svoj čamac postavi na prikladna kolica i odgura do svoje garaže u središtu grada gdje prespava zimski san, a nas par njegovih prijatelja mu pomognemo da teški i poveći čamac postavimo na kolica i odguramo uzbrdo na nasip. Tako je bilo i ove noći, ali da bi lakše podvezlli kolica ispod čamca i podignuli ga na njih, trebalo je ući u vodu. Temperatura se dobrano spustila, hladni vjetar puše uz rijeku, propada kišica, diže se izmaglica, a Neno se mrtav hladan izuo i bez razmišljanja bos, golih nogu ušao u hladnu vodu i podigao čamac na kolica.

A nije Rus, niti iz neke hladne sjeverne zemlje, gdje su ovakve stvari prilično “normalne”. On je domaći dečko.