Prijateljica Karma

Autor: Dragana Čubrilo

Doslovno značenje riječi karma bi bilo djelovanje, akcija, sam čin djelovanja. Ipak, mi ga tumačimo posve dručije. Karma je ekvivalentna Newtonovu zakonu koji kaže da svaka akcija mora imati i reakciju. E tu stajemo sa znanošću.
Svi mi imamo tu jednu prijateljicu koja se zove Karma. Neki je možda ne smatraju prijateljicom, ali ako pogledamo iskreno i duboko sami u sebe, shvatit ćemo da nam je ona najiskreniji prijatelj što postoji. Što ju prije prigrlimo i zavolimo, lakše ćemo ići dalje kroz život. Ta prijateljica je s nama od najmlađih dana. Kada se sjetite kako ste recimo penjali se na susjedovu trešnju pa vam je ona poderala nove hlače. Ili kada niste napisali zadaću, a ona je baš vas otvorila u imeniku. Ili kada ste se rugali prijateljici zbog neuspjele frizure, a sljedeće jutro se probudili s ogromnim prištom nasred čela. Na dan posebnog izlaska.
To vas je prijateljica Karma samo malo tapšala po leđima s onim ; Ajde probaj još jednom!
I tada ju nismo mrzili. Tada nas je čak znala nasmijati. Nismo shvaćali ozbiljno njene pokušaje da nas usmjeri na pravi put. Kako odrastamo, tako ju sve više guramo sa strane. Mičemo ju od sebe. Mislimo da nam nije potrebna. Postajemo puni sebe i svojih potreba. Gazimo sve što nam stane na put. Nesretni smo kada nam ne ide kako smo zamislili. Pobogu, kakve smo budale!
Svakodnevno srećem takve budale. Tolika ogorčenost u njima, onaj poznati jal u narodu. A uz njih hoda njihova prijateljica Karma. Ni ne vide ju. Ja ju prepoznam izdaleka. To je ona koja vam ne da spavati. Vrti vas u krevetu iz noći u noć. Tjera da razmišljate. I ma koliko ju tjerali, eto nje opet sljedeće večeri. To je ona koja vam od silne ogorčenosti jer ste na nju zaboravili podari visoki tlak, šećer, bolesno srce i želudac. Stišće vam utrobu i guši vas. Ona vas, ljuta i zaboravljena čini debelima ma kakve dijete iskušavali. Ona vas tjera da ustajete noću i jedete. Ona vas rasplače pred ogledalom svako jutro. Kaže vam: Hoćeš li opet biti moja prijateljica?
Vi se iznova pravite da ju ne vidite. Čak kada vam uzme prijatelje, muža, djecu. O da, ona vam može svašta. Vi ste zbog svog ega i zloće zaboravili na nju, ona je odvela vašu djecu i muža. Zaborave na vas, kao da vas nikada nije bilo. Ona vam i ljubavnika vrati ženi. Potjera ga samo tako. Ne možete vi čašu vina popiti s njim, kada niste pozvali i nju. Ona vam uzima one koje najviše volite. Jer ne volite nju.
Svaki šamar koji vam opali, vi pokušavate ignorirati. Onda igrate na onu kartu sažaljenja. Ni tad ju ne vidite kako viri iza ramena. Dok vi nekom prepričavate svoj život, žalite se na ono što vas snašlo, ona kima glavom i čeka da joj se vratite. Ona vam na svaki vaš vapaj u prazno ubaci još jednu boru na lice. Još jedan stisak želudca. I vi nikako da shvatite. Karmi ne možete pobjeći. Ama baš nikada.
Moja prijateljica Karma i ja smo u dobrim odnosima. Jednom smo se jako posvađale. Malo sam ju pogurala sa strane. Kada si mlad i bahat, misliš da ti ona nije potrebna. Ona te onda opali prvo blago, a svaka je sljedeća ćuška samo jača. Brzo se trgneš ako u glavi imaš išta osim samoga sebe i nebrige za druge.
Od tada se opet jako volimo. Ona me čuva od svega, a najviše od ovih što Karmu ne smatraju prijateljicom. Svi mi oko sebe imamo takve ljude. Trude se učiniti nas nesretnima. Žele nas zastrašiti. Ne mogu si pomoći jer negiraju tko im je najiskreniji prijatelj od svih. Čak i kada osjetim tugu, možda čak i bol, ali najviše razočaranje, ona me potapša po leđima.
Čujem ju kako tiho kaže ; Pusti, vrijeme će pokazati svoje. Sve ti se u životu vrati. Kako siješ, tako ćeš i žeti. Odmah mi izvuče osmijeh na lice. I onda se ja zavalim u stolac i čekam.
Nije bitno dođe li brzo ili polako, ali dođe. Jer sve te Karme se zapravo druže. Veže ih iskrenost i dobro. Savjetuju jedna drugu. Pa ako nisi u dobrim odnosima sa svojom Karmom, ne piše ti se dobro. Mi koji smo naučili, samo sjednemo i čekamo. Čak vas i pustimo da nam se žalite, da nam prodajete neku svoju maglu. Znamo da iza toga slijedi nešto ružno što ćete pokušati. I tu vam pustimo. Ali morate znati, kada vidite onaj osmijeh na našim licima dok iz vas kipti bijes, mi smo samo ugledali prijateljicu Karmu iza vaših leđa. Namignula nam je.

P.S. Nisam nikada pretjerano kužila fiziku i te relacije po Newtonu. Ali shvaćam da ako previše smeća trpaš u život drugih, završiš sam u drekecu 🙂