Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu


Zagreb je tradicionalno obilježio Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu, koje se održalo pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar. Tradicionalni program obilježavanja i ove godine organizirao je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na prostoru izmđu Gradske uprave i dvorane Lisinski okupio se velik broj građana te predstavnika Vlade, Sabora i predsjednice republike, kao i brojni invalidi domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja. Među onima koji je zapalio svijeću bio je i Branko Borković-Mladij jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara koji nije skrivao emocije.

Ja sam građani Zagreba i iz Zagreba sam otišao u Vukovar i prvi puta sam ovdje, rekao nam je Borković, teško je opisati emocije koje se u meni isprepleću ali moram reći da nisam očekivao toliko snage i emocije na večerašnjem obilježavanju dana sjećanja. Mislim da je to kolektivno sjećanje koje je neizbrisivo. Zahvaljujem svima i posebno gradu zagrebu, svima koji su nas večeras podsjetili na ovo i dali nam novu snagu da izdržimo i da idemo dalje.

 

Ovo su trenuci kad se prisjećamo svih naših branitelja koji su dali sebe i ugradili svoje živote u temelje hrvatske države, naglasio je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, ne samo onih u Vukovaru i Škabrnji nego diljem  cijele Hrvatske. Da nije položeno 16 tisuća života hrvatskih branitelja mi danas ne bi imali svoju državu. Prema tome, mogu izraziti samo veliku zahvalu braniteljima.

Nakon što je u ime grada Zagreba zapalio svijeću gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da je ovo trenutak kada se ne govori puno nego se samo treba pokloniti.

Neću na žalost biti u Vukovaru ali ću položiti cvijeće na Križ branitelja i Zid boli na Mirogoju, rekao je Bandić, branitelji su sve rekli a na nama je da u ovom trenutku zastanemo i odamo svu počast.

ŽELJKO KRZNARIĆ