Kazališna preporuka – „Huddersfield“ u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih od 27. listopada ima novu uspješnicu. To je drama Huddersfield Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka.

Uglješa Šajtinac spada među najznačajnije suvremene srpske dramske pisce i za svoj rad je već više puta nagrađivan, između ostalih dobitnik je Nagrade „Biljana Jovanović“, Europske nagrade za književnost, Vitalove nagrade, Nagrade „Bora Stanković“ i Sterijine nagrade. Do sada je objavio nekoliko romana (Čuda prirode, Nada stanuje na kraju grada, VOK ON! i Sasvim skromni darovi), dječje romane (Vetruškina ledina, Čarna i Nesvet, Banda neželjenih ljubimaca), knjigu priča (Čemer), radio drame (U bunaru, Đakon Bogorodičine crkve), kao i više drama (Rekviziter, Pravo na Rusa, Govorite li australijski, Huddersfeild, Banat, Vetruškina ledina, Lepet mojih plućnih krila, Četiri komada).

Široj publici poznat je baš po drami Huddersfield, za koju je i dobio Steriju. Ova drama premijerno je izvedena u kazalištu West Yorkshire Playhouse u Leedsu (Velika Britanija) 2004. u režiji Alex Chisholm, da bi slijedeće godine bila prvi puta prikazana i na domaćoj sceni u Srbiji. Tijekom više od deset godina izvedbe u okviru Jugoslovenskog dramskog pozorišta drama je stekla kultni status, po njoj je napravljen i film, a prevedena je (osim na engleski na kojem je prvi puta izvedena) na njemački, poljski i ruski. Osim u Srbiji predstava je bila izvođena u drugim zemljama pa tako i kod nas i to baš u ZKM-u 2007. godine, u okviru gostovanja JDP-a u Zagrebu kada je lik Ivana maestralno odglumio, danas nažalost pokojni, Nebojša Glogovac.

Huddersfield je istovremeno potresna, duhovita, mračna i surova priča o ljudima uhvaćenima u svijetu beznađa. Četvorica prijatelja se nalaze u kući jednoga od njih, a povod tome je dolazak drugoga od njih iz Huddersfielda, grada blizu Leedsa, u rodni grad. Ova sumorna priča o generaciji tridesetogodišnjaka razbijenih snova, čiji životi su siromašni i materijalno i duhovno, može se lako umjesto u Zaječar smjestiti u bilo koji manji grad postsocijalističkih zemalja. S problemima likova vrlo lako se može identificirati netko iz Karlovca (u koji je u našoj verziji drame smještena radnja), Zaječara, Bihaća ili nekog mjesta u Poljskoj, ali isto tako i bilo gdje drugdje na svijetu pa i Ivanova pjesma o pužu koji nosi svoju kuću sa sobom gdje god pošao vrijedi jednako za sve.

Šajtinčev tekst je za izvedbu u ZKM-u adaptirao i dramaturški obradio Tomislav Zajec, a predstavu je režirao Rene Medvešek. Glume: Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Robert Budak, Damir Šaban, Tina Orlandini, Filip Nola.

Predstavu možete pogledati 16., 17., 18., 21., 22. i 23. studenog 2018. te 4., 5., 26. i 27. siječnja 2019. godine.

Cijene ulaznica: 60,00 kn puna cijena; 40,00 kn za organizirane posjete i 30,00 kn za učenike umirovljenike i studente. Valja isto tako istaknuti da se ova predstava može pogledati u sklopu Noći kazališta u subotu 17. siječnja, a cijena ulaznice za ovu prigodu je svega 20,00 kuna (za sve zainteresirane ovdje je i broj telefona blagajne kazališta: 01 4872 554).

Aleksandar Olujić