Stari mačak iz provincije

On se nije nikada ugurao tamo gdje je zaslužio biti više od mnogih koji jesu. Ali nije nikada ni izgorio, za razliku mnogih nekadašnjih zvijezda novog vala jer on je jednostavno uvijek bio i ostao zvijezda u svom okruženju legendarne grupe Zvijezde.
Renato Metessi je sam odabrao biti svjedokom priče ili autsajderom koji je doista i živio to neponovljivo vrijeme rock glazbe prije 40 – ak godina, motao se svuda, znao je sve i ostao svoj. Rijedak slučaj glazbenika koji je uvijek pohvaljivao tuđi rad, čovjeka koji nije skrivao svoje uzore i koji je na kraju snimio puno sjajnih pjesama na tragu The Clasha, David Bowiea ili Bruce Springsteena. Sve se to lijepo osjeti u njegovom stvaralaštvu, ali i u živim nastupima. Renato je vrlo endemičan primjerak glazbenika koji uživo se totalno ufura u ono što izvodi i izgara do kraja.Tko ga je vidio na bini, zna o čemu govorimo.
Renata sasvim sigurno znate. Ali trebalo bi ga upoznati puno bolje. Popričati s njim i sigurno bi saznali puno detalja iz te slavne ere Novog vala. A danas mu je rođendan. Jedan od mnogih. Ali to kod rockera nema nikakve veze. Potpuno je nebitna brojka jer rock nikada neće umrijeti – reče davno Neil Young.
M.Šantek