DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

 

 


U Gradskoj vijećnici danas je obilježen nacionalni dan darivanja krvi te 65.obljetnica rada gradskog društva Crvenog križa na provedbi programa prikupljanja krvi.

Mi u Hrvatskoj imamo dosita veliku tradiciju i odlične rezultate glede davanja krvi i ne samo krvi nego i krvnih derivata, naglasio je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je čestitao dobrovoljnim davateljima krvi, Moja poruka svim darivateljima je da ostanemo svi dobri kao što su bile generacije prije nas i ne dovedimo nikada u pitanje ljudske živote zbog eventualne nestašice krvi.

U Zagrebu se godišnje prikupi preko 40 tisuća doza a na razini Hrvatske je to preko 300 tisuća doza.
Jedna doza krvi može spasiti tri ljudska života i stoga danas zahvaljujemo svim dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovoj plemenitoj gesti, rekao nam je tajnik gradskog Crvenog križa Petar Penava, Moram naglasiti da u zadnjih 28 godina pa čak i u vrijeme Domovinskog rata nije bilo ni u jednom trenutku nestašice krvi. Građani se odazivaju na apele za darivanje krvi i uvijek imamo dovoljno doza darovane krvi kako bi pokrili potrebe zdravstva Hrvatske. Ova je godina posebna i po tome što obilježavamo 140.obljetnicu djelovanja Crvenog križa u Zagrebu i Hrvatskoj, a 65 godina se organizirano daje krv u Zagrebu. Samo nakon sedam dana nakon prve akcije darivanja krvi u sisačkoj željezari, dogodila se i akcija darivanja u Zagrebu u tvornici Franck. Na to smo izuzetno ponosni i zato se posebnim priznanjima odužujemo svima koji daruju svoju krv.

Grad Zagreb i Hrvatska se mogu uistinu pohvaliti time što nikada nije došlo do nestašice krvi, i niti jedna operacija nije otkazana zbog toga. Čestitke u povodu njihova dana darivateljima je uputio i predsjednik Skupštine grada Andrija Mikulić.
To što ljudi daju svoju krv i dio sebe da bi spasili nekoga drugog, u meni izaziva veliku zahvalnost i poštovanje za te ljude, naglasio je Andrija Mikulić, Posebno mi je drago što u Zagrebu ima oko devet i pol tisuća darivatelja krvi među kojima je tisuću mladih srednjoškolaca. Stoga će Skupština grada uvijek davati potporu u svim akcijama,a ne smije se zaboraviti kad se govori o 140 godina djelovanja Crvenog križa, na brojne volontere bez kojih bi rad Crvenog križa bio samo slovo na papiru.

ŽELJKO KRZNARIĆ