MELITA VRBANEK NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA ZA OVU GODINU

Melita Vrbanek, najuzoritija hrvatska seoska žena

 

Melita Vrbanek je u nedjelju navečer proglašena za najuozorniju seosku ženu za 2018.godinu. Udruga Uzorne Hrvatske seoske žene je po 19.puta organiirala ovo natjecanje a u finalu se natjecalo 20 kandidatkinja koje su to pravo stekle u natjecanju po županijama.

Melita Vrbanek je nositelj OPG-a koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom a u području ekološke proizvodnje ovčarstvom, uzgojem žitarica, heljde i uljarica buča golice u Vivodini kod Ozlja. Nakon 15 godina rada u MORHU Melita se odlučila za poljoprivrednu proizvodnju a da bi to uspješno radila završila je tečaj za vinara, podrumara i informatičara

Sretna sam zbog izbora, rekla nam je Melita, jer sav trud koji ulažem ja i cijela moja obitelj se isplatio. Kao najuzoritija seoska žena potrudit ću se promovirati rad žena na selu jer mislim da je svaka žena od nas dvadeset u finalu zaslužila ponijeti ovu titulu. Želja mi je da ovo natjecanje još više pomogne u rješavanju statusa žene na selu a i od Europske unije očekujem neke konkretne mjere kad su u pitanju žene na selu.

Europska zastupnica Marijana Petir je bila pokroviteljica ovogodišnjeg natjecanja i pobjednica će biti njena gošća u Bruxellesu gdje će svoj rad prezentirati europarlamentarcima.

Za mene je svaka od ovih žena pobjednica, rekla je Marijana Petir, jer svakodnevno rade od jutra do mraka pod vedrim nebom. Brine o biološkoj raznolikosti, brine o obitelji, brine o očuvanju naših vrijednosti i zato sve one zaslužuju našu podršku. Zato sam i prihvatila biti pokroviteljica a pobjednicu ću voditi u Bruxelles gdje će imati priliku predstaviti sebe i sve hrvatske seoske žene ali i upoznati se sa ženama iz drugih država članica te razgovarati sa članovima Odbora za poljoprivredu i upoznati Europske institucije. Mi se ovog trenutka borimo da na neki način uvjerimo države članice EU da priznaju taj nepriznati rad seoskih žena. Većina njih nema ni dana godišnjeg odmora, nemaju bolovanja,nemaju plaćeni porodiljni dopust i uopće njihov rad nije evidentiran.

Ova je manifestacija dio projekta koji potiče razvoj ruralnih sredina te da se zaustavi starenje i odumiranje sela.

Promoviranje raznolikosti života na selu, podizanje kvalitete života te očuvanje kulturne baštine ciljevi su ovog ali i drugih naših projekata, naglasila je Katica Jerleković, predsjednica Udruge Uzorne Hrvatske seoske žene, a svaka kandidatkinja osim što predstavlja sebe, predstavlja i svoj OPG, te mjesto i županiju iz koje dolazi. I konačno, mi taj projekt radimo već 19.godinu za redom i to uvijek u povodu Svjetskog dana seoskih žena.

ŽELJKO KRZNARIĆ