NAJAVLJEN DEVETI ONE TAKE FILM FESTIVAL

 

U Zagrebu će se od 19.do 21.listopada održati deveti po redu One Take film festival, festival filmova snimljenih u jednom kadru koji se bijenalno održava od 2003.godine a pokrenuo ga je redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović U proteklih osam godina prikazano je više od 300 filmova u službenoj konkurenciji iz preko četrdeset zemalja svijeta što ovaj festival čini prepoznatljivim na svjetskoj festivalskoj sceni.
Posljednje osmo izdanje festivala je potvrdilo da je naš festival respektabilan mali festival ne samo u ovom dijelu Europe nego i u svijetu, rekla nam Sanja Šamanović, direktorica One Take film festivala, Promoviramo kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.
Festiva se sastoji od glavnog i popratnog programa. Filmovi u glavnom programu ne smiju sadržavati nikakve montažne spone,već moraju biti snimljeni u jednom kadru od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere. Svi filmovi u glavnom programu se bore za jednu jedinu nagradu a to je Grand Prix One Take film festivala.
U popratnom programu,kaže Sanja Šamanović, prikazat ćemo i filmove koji nisu vezani uz jedan kadar ali su zanimljivi zbog drugačijeg, svježeg i inovativnog pristupa. a u sklopu popratnog programa održat će se radionice, okrugli stol na temu Dramaturgija jednog kadra, te dvije izložbe Zastiranje i Vrijeme prostora. Festivalske lokacije su kino Europa, galerije Greta i Vladimir Bužančić, te Centar za likovni odgoj grada Zagreba.
Treba napomenuti da su sva događanja besplatna za posjetitelje a detaljan program može se naći na www.onetakefilmfestival.com.

ŽELJKO KRZNARIĆ