SPOMEN PLOČA FRANJEVACA KAPUCINA

U povodu 400,obljetnice dolaska Franjevaca kapucina u Zagreb, u srijedu je na zgradi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda otkrivena spomen ploča. Spomen ploču su postavili Hrvatska kapucinska provincija svetog Leopolda Mandića i grad Zagreb.

Na ovom mjestu gdje je postavljena spomen ploča bio je prvi samostan kapucina koji su poklonili dominikanci, rekao nam je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, tu je do 1788.godine bio samostan i crkva a za vrijeme velike reforme cara Franje Josipa II ukinut je naš red. Znakovito je spomenuti da je ovdje bio veliki broj naše braće koji nisu samo predavali predmete pitomcima kandidatima već su obilazili cijeli Zagreb i bili uvijek blizu ljudi. Time su naša braća odgovorili zapravo svojoj izvornoj karizmi jer od svoga postanka,od šesnaestog stoljeća nosimo naziv pučki fratri. Ova nas obljetnica i obvezuje da obnovimo naše početne ideale i da uz sve druge djelatnosti budemo što bliže ljudima.
Kapucini su zasigurno današnji rječnikom brend Zagreba a svi se dobro sjećaju dolaska posmrtnih ostataka najpoznatijeg kapucina fra Leopolda Mandića, koje su obišle stotine tisuća vjernika iz cijele Hrvatske. On je djelovao u Padovi i pronio slavu kapucina a najveća mu je želja bila da se jednom vrati u Hrvatsku.
Kapucini su u osnovi prosjački red, rekao nam je Stipe Zeba, savjetnik gradonačelnika za vjerska pitanja, Njihovo pastoralno djelovanje danas u Zagrebu se provodi u župi svetog Leopolda Mandića u Gornjoj Dubravi, a mnogi kapucini su ostavili svoj trag u vjerskom životu grada i činili su važne stvari za Zagreb.
Prilikom otkrivanja ploče najavljen je i skori simpozij o 400 godina rada i djelovanja kapucina na ovim prostorima.

ŽELJKO KRZNARIĆ