S ELANOM DO ZVIJEZDA

Bojan Križaj (lijevo) svi sportski uspjesi na Elanovim skijama
Elan je i dalje prisutan
Skije, najpoznatiji brend Elana

U utorak je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena izložba S Elanom do zvijezda.Izložba je rezultat suradnje sa slovenskim Tehničkim muzejom i daje prikaz povijesti, tehnološkog razvoja i inovacija te proizvoda jedne od najuspješnijih slovenskih tvrtki. Elan je započeo s radom 1945. godine kao radionica pa tvornica za proizvodnju skija koja se razvila u veliku tvrtku za proizvodnju širokog spektra proizvoda, osobito onih koji imaju veze sa sportom i tjelovježbom. Iako su temelj Elanove proizvodnje skije i oprema za gimnastiku, reketi za badminton bili su prvi koji su postigli veliki uspjeh na međunarodnom tržištu. Elan je, između ostalog, izrađivao opremu za dječja igrališta te vatrogasnu opremu i uređaje za zaštitu na radu.

Temelj Elanova uspjeha bile su stalne tehničke i tehnološke inovacije inženjera, konstruktora i programera. Elan je između 1970. i 1980. projektirao i izgradio niz novih strojeva i uređaja koji se prethodno nisu upotrebljavali u proizvodnji nigdje drugdje u svijetu. Izložba predstavlja raznovrsnost Elanove proizvodnje kao i proizvode kojima je postigao ugled i tržišni uspjeh u svijetu. Mnogi sportaši doveli su Elanove skije do zvjezdanog statusa, na njima su skijali Ingemar Stenmark, Bojan Križaj te u počecima svoje karijere, naši nenadmašni Janica i Ivica Kostelić.
Smatramo da je izložba zanimljiva hrvatskoj javnosti jer je riječ o jednom od najpoznatijih i najuspješnijih proizvođača sportske opreme u bivšoj Jugoslaviji, rekla nam je Markita Franić, ravnateljica Tehničkog muzeja,  a brojni građani Hrvatske imali su upravo Elanove skije ili čamac ili ih imaju i danas.
Priča o Elanu ispričana je kroz vrijeme, od početaka 1945. kada je skupina zanesenjaka na čelu s Rudijem Finžgarom čeznula za novim izazovima kako bi u poslijeratnim okolnostima kako bi sunarodnjacima i ostalima izradili sportske sprave za zdrav duh u zdravome tijelu. Čovjek koji se usudio sanjati o tvornici sportske opreme još dok je kao maloljetni stolar u radionici svojega oca sam napravio prve skije. Mogućnost i poticaj za ispunjenje snova zaposlenih u tvornici postali su s godinama i desetljećima zaštitni znak tvrtke Elan, što je na neki poseban način nadahnjivalo stvaralaštvo svih članova kolektiva. Elan je tijekom svoje 70-godišnje povijesti stekao status inovatora. Osnivač tvornice Elan Rudi Finžgar ugradio je u njene temelje izumiteljski duh za sva vremena. Razvojni institut u Begunju ima zasluženi ugled skijaškoga trendsetera. U institutu su nastali nebrojeni izumi na različitim područjima no osobito oni koji su obilježili i promijenili skijanje. Izložba i katalog govore i o Elanu u trećem tisućljeću.
Sav moj uspjeh u skijanju ostvario sam na Elanovim skijama, naglasio je proslavljeni slovenski skijaš Bojak Križaj,koji je kao ambasador Elana nazočio otvaranju izložbe, Nisam više u sportu aktivno, kaže Bojan, ali pratim skijanje i mislim da imamo sad u Sloveniji par dobrih mladih skijaša
Priča o Elanu, priča je o ljudima koji su ga stvarali i razvijali, a ispričana je dokumentima i fotografijama, Elanovim proizvodima i tehnologijom kojom su stvarani.
Izložba je namijenjena svim generacijama i profilima posjetitelja. Među starijima zacijelo će se naći mnogi koji su se svojedobno služili nekim od eksponata ili ga još upotrebljavaju, a mlađima daje uvid u nekadašnju sportsku opremu. No osim povijesne priče, izložba ističe važnost tehnoloških inovacija u proizvodnji i industriji kako na specifičnom području tako i općenito. Ona potvrđuje i važnost dobrih ideja, želje za razvitkom i upornosti bez obzira na veličinu zemlje otkud dolaze.
ŽELJKO KRZNARIĆ