Kupujete li glazbene albume?

Za neke mlađahne čitatelje koji možda nikad u životu nisu vidjeli, a kamoli slušali glazbu iz ovog danas rijetkog predmeta – to je audio kazeta, u konkretnom slučaju album grupe U2 “The Joshua Tree” iz 1987. godine, koja je te jeseni kupljena i  koja na mom kazetofonu radi bez greške i ikakvog izobičenja zvuka već 31 godinu. Format izdavanja albuma na audio kazetama je dolaskom digitalnih nosača zvuka – CD – a i u današnje vrijeme mp3 formata prestao biti u masovnoj upotrebi, mada se i danas može primjetiti veliki interes sve više audio nostalgičara koji baš kao i ja vole analogni, topliji zvuk od digitalije. Nekad su ljudi masovno dolaskom CD – a bacali u smeće vinilne gramofonske ploče i audio kazete, ali se danas ta tehnologija ponovo ubrzano oživljava i ima sve više poklonika.

Format glazbenog albuma ove jeseni obilježava 70 godina. Ova je obljetnica značajna u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe koji će pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge, provoditi niz aktivnosti u suradnji s autorima i izvođačima te glazbenim kritičarima i novinarima – sve o ovome događaju možete pročitati ovdje.

Internetski servisi prepuni audio sadržaja dostupni svakome su u današnje vrijeme dosta i “ubili”diskografiju i prodaju albuma koji su i dalje dosta cjenovno neprihvatljivi za mnoge građane. Sam servis YouTube je danas sveprisutna i svakodnevna stvar u mnogim kućanstvima, a da ste i fan i imate ludu želju i novac da kupite album nekog benda ili pjevača, a da ne živite u velikim gradovima, nema šanse da ga kupite jer jednostavno ne postoje trgovine s takvom ponudom. Osuđeni ste na odlazak u metropolu ili veće gradove ili kupovinu poštom. Naravno, uvijek možete kupiti i internetskim putem željenu glazbu, ali oni stariji i “pravi” fanovi nekog benda ipak žele imati u rukama nešto opipljivo –  da svira, ima puno podataka i fotografija, tekstove pjesama i ono što je najvažnije – original je. Vrlo vrijedna stvar na nekoj polici.

Kupujete li danas još glazbene albume?

M.Šantek