Ekstaza

Ekstaza je čehoslovački crno-bijeli film snimljen 1933. u režiji Gustava Machatyja, koji se smatra najpoznatijim ostvarenjem međuratne čehoslovačke kinematografije između ostalog  i po antologijskim scenama u kojima glavna glumica Hedy Lamarr pliva gola, odnosno implicitno simulira spolni odnos.

Zaplet je relativno jednostavan i prikazuje kako mlada žena po imenu Eva (koju glumi Lamarr) nakon vjenčanja za pedantnog Emila (koga glumi hrvatski glumac Zvonimir Rogoz) shvaća kako brak neće biti konzumiran. Radnja prikazuje kako muža napušta i odlazi na selo gdje nakon slučajnog susreta počinje burnu vezu sa muževnim građevinskim radnikom Adamom (koga glumi Aribert Mog).

Originalni scenario filma je imao samo pet stranica, a film je snimljen u ljeto 1932. godine u eksterijerima oko Praga te u bečkim studijima. Napravljene su tri verzije: originalna na njemačkom, na češkom i francuskom. Ekstaza je nakon premijere imala problema sa cenzurom u nekoliko država, uključujući Njemačku gdje je prikazana tek 1935. u skraćenoj verziji (isječene “problematične” scene). U međuvremenu je film javno osudio papa Pio XI, isto kao i američka Katolička legija pristojnosti. Usprkos toga je prikazan na venecijanskoj Mostri 1934. godine.