Umri muški

Neki misle da je Umri Muški Božićni film neki misle da nije! Kakogod!?

Umri muški (eng. Die Hard) je američki akcijski triler Johna McTiernana iz 1988. s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Film je bio veliki komercijalni i kritički uspjeh, a lansirao je i Willisovu karijeru, nakon čega je dobivao akcijske, dramske i glazbene uloge. Film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa iz 1979., Nothing Lasts Forever. Sami roman bio je nastavak knjige Detektiv, koja je 1968. ekranizirana na filmu, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Frank Sinatra.

Kad je film objavljen, smatrao se jednim od najboljih akcijskih filmova svoje ere. Film je zaslužan i za kreiranje arhetipa “akcijskog junaka” koji je više “pogrešiv” i antijunaka koji nosi par krpica na sebi, rijetko progovara (obično rečenice s jednom riječju) i uvijek ima surov izraz lica.

U zadnjoj sceni, u kojoj se Karl odjednom ponovno pojavljuje kako bi ubio McClanea, čuje se glazba Jamesa Hornera, iz filma Aliens.

U njemačkoj verziji filma imena njemačkih teorista izmijenjena su u englesku formu (najviše u njihove britanske ekvivalente): tako je Hans postao Jack, Karl je postao Charlie, Heinrich Henry itd. Tako su njemački teroristi postali irski radikali koji su radije pošli za profitom nego za idealima, što je dovelo do nekih zabuna. Imena su prevedena jer je terorizam u tadašnjoj Njemačkoj bio osjetljiva tema.

Zgrada Nakatomi je zapravo sjedište 20th Century Foxa. Kompanija je sama zakupila svoju vlastitu zgradu kako bi se omogućila produkcija