U Hrvatskoj Kostajnici održano predavanje ‘Medicina sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine’

Autorica: Marija Krupić

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici je u petak, 10. ožujka 2023. u 19,00 sati, održano predavanje pod naslovom Medicina sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine.

Predavanje je održano u prostoru Franjevačkog samostana u Hrvatskoj Kostajnici, a autorica predavanja  je bila Silvija Brkić Midžić, prof., muzejska savjetnica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pri HAZU. Prof. Brkić Midžić je vrlo nadahnuto govorila o povezanosti medicine i vjere istaknuvši: „Znanost i vjera imaju moć i odgovornost da zajedničkim naporima usmjere suvremeno čovječanstvo na pravi put. U tome značajnu ulogu imaju i liječnici kao vjerodostojne osobe, posvećene svome pozivu i posvećene svojim pozivom. Medicinska etika i kršćanska etika imaju zajedničku osnovu: život je najveća vrijednost, od začeća do prirodne smrti. Uloga vjere ne počinje tek onda kada prestane aktivno liječenje, niti uloga medicine prestaje kada bolest uznapreduje, a život se bliži kraju…“

Naglasila je da je tijekom cijele povijesti čovječanstva briga za zdravlje i liječenje bolesti uključivala  i duhovnu dimenziju: „Čovjek je najrazvijenije živo biće na Zemlji i ne sastoji se samo od tijela i psihe; njegova je bitna sastavnica duh, sama esencija postojanja koja se ne smije zanemariti kada se vodi briga o zaštiti zdravlja i liječenju bolesti, jer duševna patnja i bol utječe na opće stanje osobe. Osim egzistencijalnih problema i stradanja, čovjeka duboko potresaju i ranjavaju pitanja smisla na koja nema odgovora u svijetu otuđenosti čovjeka od čovjeka, otuđenosti čovjeka od Boga, otuđenosti čovjeka od prirode, u civilizaciji kojom vlada beskrupulozna borba za moć i posjedovanje materijalnih dobara…“

Posebno zanimljiv i nadahnjujući je bio dio predavanja u kojem je Silvija Brkić Midžić progovorila o osobnim iskustvima koje je stekla kao volonterka u palijativnoj skrbi. „…tragična životna zbivanja potrebno je usmjeriti prema nadi i snazi ljubavi; vodeći ih ka dubljem osjećaju duha, višim aspiracijama služenja, i čvršćem uvjerenju da se kozmička svrha najbolje razumije kao kreativna dobrota“, citirala je Johna D. Morgana.

Poslije ovog zanimljivog i nadahnutog  izlaganja  nastavio se neformalan razgovor o ovoj temi uz ugodno druženje i razmjenu iskustava. Silvija Brkić Midžić je Kostajničanka, članica OMH Hrvatska Kostajnica i ovo je bio njen sjajan doprinos našem radu, ali i duhovnom promišljanju u ovom  korizmenom vremenu.

Silvija Brkić Midžić / Foto: M. Krupić