Prohujalo s vihorom

Prohujalo s vihorom (eng. Gone with the Wind, poznat i pod imenom Zameo ih vjetar) slavna je američka ljubavna historijska drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hare, koja odrasta tokom i nakon Američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera. Film je s vremenom postao slavan i hvaljen, te je, prilagođeno po inflaciji, najkomercijalniji je film svih vremena. Godine 1989. zbog “kulturnog značaja” uključen je u Državni filmski registar SAD-a, dok ga je Američki filmski institut stavio na 4. mjesto na listi “100 godina… 100 filmova” te na 4. mjesto na listi “10 najboljih epskih filmova”.

Roman je objavljen je 1936. godine, te je za samo godinu dana rasprodan u čak 1.383.000 primjeraka. Filmski producent David O. Selznick, šef studija Selznick International Pictures, odlučio je kupiti prava na roman nakon što je njegov montažer Kay Brown pročitao kopiju 1936. i ostao oduševljen. Mjesec dana nakon što je roman izdan, Selznick je otkupio njegova filmska prava za, tada, rekordni iznos od 50.000$. Potrage za glavnom glumicom trajale su 2 godine; među gomilom kandidatkinja na audiciji su bile i Katharine Hepburn, Norma Shearer, Bette Davis, Barbara Stanwick, Joan Crawford, Jean Arthur, Lana Turner i Lucille Ball. Selznickova favoritkinja privatno je bila Vivien Leigh, mlada i nepoznata engleska glumica. Do svibnja 1938. Selznick već potrošio 400.000$ a da nije imao ni gotovu glumačku listu niti gotov scenarij. Leigh je naposljetku 13. siječnja 1939. dobila službenu potvrdu da će glumiti Scarlett O’Haru.

Clark Gable je, pak, od početka bio favorit za ulogu Rhetta Butlera. No, tada je bio pod ugovorom drugog studija, MGM-a, pa su šanse da ga Selznick dobije bile veoma male. Selznick je planirao da Rhetta stoga igra Gary Cooper, ali je on odbio ulogu. Kako bi ipak nekako dobio Gablea, Selznick je prihvatio neobičnu ponudu: MGM će pomoći financirati film i posuditi Gablea, te zauzvrat dobiti 50% profita od distribucije filma. Snimanje je započelo 26. siječnja 1939, a završilo 27. lipnja. Prvi režiser, George Cukor, napustio je snimanje, pa ga je zamijenio Victor Fleming, a pomogao mu je i Sam Wood. Troškovi filma popeli su se na tada astronomskih 3.9 miliona dolara. Jedini filmovi koji su do tada imali skuplju produkciju bili su su Ben-Hur iz 1925. i Hell’s Angels iz 1930. godine. Ipak komercijalni uspjeh na kino-blagajnama nadvisio je sva očekivanja.

Od 2005. film je izdan na raskošnom četverostrukom DVD-izdanju koje je ponudilo detaljne informacije o historijatu filma Zameo ih vjetar.