Strava u ulici brijstova

Strava u ulici brijestova (engl. A Nightmare on Elm Street) je horor film, snimljen 1984. godine u režiji Wesa Cravena. Radnja se odvija u ulici brijestova; Springwood; Ohio. Freddy Krueger je ubojica koji ubija u snovima rukavicom s četiri oštrice. Nakon velikog financijskog uspjeha, uslijedilo je još šest nastavaka, crossover film s još jednom horor ikonom – Jason Voorhees (Freddy protiv Jasona) te remake iz 2010. U franšizi još nalazimo i stripove, knjige te TV seriju iz 1988.  godine: “Freddyeve noćne more”. “Strava u ulici brijestova” jedan je od rijetkih filmova strave koji je čak i najstrože filmske kritičare natjerao na ozbiljno razmišljanje o horor-filmu kao žanru. Film je snimljen u samo 30 dana i brzo je postao hit. U prvih 72 sata od početka prikazivanja u kinima vratio je sva uložena sredstva.

Strava u ulici brijestova upečatljiva je filmska priča utemeljena na stvarnim događajima. Naime, početkom 1981. godine u novinama se pojavila intrigantna priča o mladim ljudima koji su patili od noćnih mora. Neki od njih su, navodno, i umrli u snu. Wesa je posebno zaintrigirala priča o mladiću kojeg su noćne more dovele do samog ruba ludila, te naposljetku i u smrt. Mladić je tvrdio kako će umrijeti ako zaspe. Pio je velike količine kave zajedno s tabletama koje su mu trebale pomoći da ostane budan. Njegov otac, psihijatar, prepisao mu je tablete za spavanje koje mladić nije želio uzimati. Kada je nakon tri dana napokon zaspao, roditelje su probudili jezivi krici koji su dopirali iz njegove sobe. Kada su utrčali u sobu već je bilo kasno, mladić je preminuo u snu. Ispod njegovog jastuka pronašli su tablete za spavanje koje nije popio, a u ormaru je bio skriven aparat za kavu. Mladić je patio od rijetkog poremećaja, na Filipinima, poznatog kao bangungot ili hukuri u Japanu. Sindrom iznenadne noćne smrti kod mladih istočnjaka puno je učestalija pojava nego kod mladih zapadnjaka.

1991. godine gradonačelnik Los Angelesa Tom Bradley, 13. rujan proglasio danom Freddya Kruegera s obzirom da je većina filmova o Freddiju Krugeru snimljena na lokacijama u L.A.-u. Neki su tim potezom bili oduševljeni dok su ga drugi smatrali krajnje neukusnim. Glumac Robert Englund koji je tumačio lik Freddyja, porezao se kada je na setu prvi put navukao čuvenu rukavicu. Za snimanje filma potrošeno je 500 galona umjetne krvi, većina u epohalnoj sceni u kojoj umire Johnny Depp.