Rosemaryna beba

Rosemaryna beba (eng. Rosemary’s Baby) je američki horor film snimljen 1968. godine u režiji Romana Polanskog poznat kao jedan od komercijalno najuspješnijih hollywoodskih ostvarenja svog vremena, ali i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Ire Levina. Naslovni lik, koga tumači Mia Farrow, je Rosemary, supruga siromašnog teatarskog glumca Guya Woodhousea (čiji lik tumači John Cassavetes) koja se sa njim useljava u neogotičku zgradu u središtu New Yorka i postaje predmetom neobičnog zanimanja njenih ostarjelih i ekscentričnih susjeda. Radnja prikazuje kako se Rosemary sa vremenom počne suočavati sa nizom neobičnih i zastrašujućih događaja, pogotovo nakon što zatrudni, te postaje uvjerena kako su njeni susjedi u stvari pripadnici tajnog satanističkog kulta koji misle žrtvovati njenu bebu.

Rosemary’s Baby je predstavljao prvi hollywoodski film u karijeri Romana Polanskog, a zbog sličnosti teme se često smatra drugim dijelom njegove tzv. “stanarske” trilogije (koju još tvore Repulsion iz 1965. i The Tenant iz 1976. godine). Miji Farrow, koja se zbog angažmana u filmu posvađala, a potom i razvela od tadašnjeg muža Franka Sinatre, uloga Rosemary je bila najuspješnija u karijeri i dala joj status filmske zvijezde. I sam film Rosemary’s Baby postigao izuzetan komercijalni uspjeh i dobio brojne pohvale od strane kritičara, koji su držali kako je Polanski izuzetno vješto izgradio napetost stvorivši izuzetno uznemirujuće ostvarenje koje će kulminirati u mračnoj, antologijskoj završnici. Uspjeh Rosemary’s Baby je tokom sljedećih godina potakao niz drugih hollywoodskih studija da snimaju viskobodužetna horor-ostvarenja na temu Satane i satanizma, a što će sljedeće decenije kulminirati sa naslovima kao što su Egzorcist i Predskazanje.