Ptice

Ptice (eng. The Birds) su horor film Alfreda Hitchcocka iz 1963. godine. Film govori o napadima ptica na ljude u kalifornijskom mjestu Bodega Bay. U originalnoj priči koju je napisala Daphne du Maurier ptice napadaju Veliku Britaniju. Hitchcock je inspiraciju za film dobio iz članka kalifornijskih novina Sentinel objavljenog 18. kolovoza 1961. U članku je pisalo kako su ptice u mjestu Santa Cruz, Kalifornija, pokazivale čudno, pa i agresivno ponašanje.

Film je debitirao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, a Hitchcock i Tippi Hedren su prisustvovali premijeri. Film je nominiran i za Oscara u kategoriji najboljih specijalnih efekata, no izgubio je od filma Kleopatra. Tippi Hedren je dobila Zlatni globus za najbolju novu zvijezdu godine.

Tijekom snimanja, Tippi Hedren je informirana da će se za brutalne scene napada ptica koristiti mehaničke ptice, no tijekom snimanja su korištene žive ptice koje su napadale glumce. Kada je jedna ptica skoro iskopala oko Tippi Hedren ona je postala histerična, pala u nesvijest i tjedan dana je imala noćne more zbog tog događaja. Glumac Cary Grant posjetio je snimanje i povodom tog nemilog događaja izjavio je da je Tippi “jedna vrlo hrabra dama”. Kao i u svakom od svojih filmova, redatelj Alfred Hitchcock ima svoj cameo nastup u filmu. U ovom filmu Hitchcock se može vidjeti kako izlazi iz trgovine kućnih ljubimaca, gdje su se Mitich i Melanie sreli, s dva bijela psa.