Završen 15. Smaragdni Eco Film Festival

Autor: Aleksandar Olujić

Fotografije: Tatjana Šaler-Olujić i Nikola Šolić

Hrvatska Kostajnica, 27. kolovoza 2022. – Sinoć je na obali Une u Hrvatskoj Kostajnici svečanom dodjelom nagrada završen službeni dio ovogodišnjeg Smaragdnog Eco Film Festivala.

Ovaj po svemu jedinstveni festival održava se već 15-tu godinu zaredom. Tijekom održavanja Festivala sudionici obilaze urbana i ruralna mjesta Pounja biciklima budeći tako ne samo svojim filmovima već i vlastitim primjerom ekološku svijest publike i lokalnog stanovništva. Organizator i idejni začetnik Festivala Daniel Pavlić s ponosom ističe kako je SEFF jedini filmski festival na svijetu bez ugljičnog otiska.

Uz projekcije filmova tijekom Festivala se održavaju i radionice, izložbe, tribine te glazbene i književne večeri.

Karavana ovogodišnjeg SEFF-a svoj je put započela 23. kolovoza iz Martin Broda (BiH) preko Kulen Vakufa, gdje su posjetili Centar za nezbrinutu djecu i pod vodstvom Marine Pavlić održali radionicu mentalne ekologije za djecu. Nakon Kulen Vakufa boravili su u Bihaću i na Štrbačkom buku u Nacionalnom parku Una da bi potom prešli na hrvatsku obalu Une i posjetili Dvor te Sunju gdje su održali projekcije filmova. Njihovo putovanje završava u Hrvatskoj Kostajnici finalnom večeri dodjele nagrada u subotu 27. i prikazivanjem izložbe fotografija „15 godina SEFF-a“ Nikole Šolića u nedjelju 28. kolovoza.

Među 300-tinjak filmova, koliko ih je ove godine bilo prijavljeno na SEFF, za prikazivanje na Festivalu je bilo odabrano njih 36 i to: 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova. Između njih su stručni žiriji izabrali pobjednike po kategorijama.

-Kratkometražni film: Žiri u sastavu Lana KosovacBranka Bešević Gajić i Lana Barić pobjednikom je proglasio film „When the swallovs fly away“ Sebastiena Pinsa iz Belgije. Autor, nažalost, nije mogao prisustvovati dodjeli te je plaketu u njegovo ime primio posebni gost večeri, Veleposlanik Kraljevine Belgije u RH gospodin Nicolaas Buyck.

Veleposlanik Nicolaas Buyck, Daniel Pavlić i Ran Levy-Yamamori

-Dugometražni film: Žiri u sastavu Robin BisioPaulo Portugal i Anna Rybalova pobjednikom je proglasio film „Bridging troubled waters“ izraelskog autora Rana Levyja-Yamamorija. Primajući nagradu autor je istaknuo kako je sudjelovanje na SEFF-u za njega bilo jedinstveno iskustvo budući je za razliku od drugih festivala s tematikom okoliša i prirode koji se održavaju u velikim gradovima SEFF filmove prikazuje u ruralnim krajevima, ljudima koji žive u neposrednom kontaktu s prirodom što je izuzetno važno.

-Animirani film: Žiri u sastavu Marko CindrićRuža Helać i Roger Ballen za najbolji je film proglasio „Haboob“ iranske autorice Mahse Samani. Ni ona, nažalost, nije mogla nazočiti dodjeli nagrada ali se zahvalila organizatoru video porukom.

No, dodjela nagrada nije bila i kraj ove ugodne večeri na obali Une. „Mikrofon je uzela“ Ena Rajić, naša poznata #spokenword pjesnikinja i satiričarka ali i edukatorica na ovogodišnjem SEFF-u, koja nas nije samo zabavila već i natjerala da se dobro zamislimo nad onim što je govorila izvodeći svoj Spoken word poetry show “Pseudočovjek”.

Ena Rajić

Za kraj sam ostavio još jednu posebnost ovogodišnjeg SEFF-a koju moram istaknuti. Naime, prvo što sam uočio došavši na terasu kostajničkog kafića Kostarika, gdje je održana dodjela nagrada, bila su tri niza polaroid fotografija obješenih pomoću drvenih štipaljki na špage. Radi se o multimedijalnom projektu „Multiplastica“ fotografa Roberta Sironija, preciznije o njegovom dijelu koji je u stvari izložba naziva „Kako će nas plastika doći glave“. Polazeći od toga da su plastične vrećice jedan od najbrutalnijih zagađivača u povijesti Sironi snima portrete ljudi s plastičnim vrećicama na glavi. Vrećice su pri tom simbol gušenja svakog pojedinačnog sudionika, ali i svih nas, u otpadu.