Otvorenje izložbe ‘Baština odozdo / Drežnica: Tragovi i sjećanja’ 30. kolovoza u Galeriji AMZ

U utorak, 30. kolovoza s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe “Baština odozdo. Drežnica: Tragovi i sjećanja”. Ovu izložbu Instituta za povijest umjetnosti posjetitelji mogu besplatno razgledati u Galeriji AMZ do 10. rujna.

Izložba Baština odozdo. Drežnica: Tragovi i sjećanja rezultat je međunarodnog istraživačkog projekta usmjerenog na suvremenu povijest i baštinu drežničkog kraja koji je bio jednim od ključnih poprišta partizanske borbe u Drugom svjetskom ratu.

Pokrenut 2019. godine, projekt se temelji na interdisciplinarnoj istraživačkoj suradnji i terenskom radu s lokalnom zajednicom kao metodološkim osnovama otvaranja kritičkih perspektiva na fenomene poput društvenog sjećanja i proizvodnje baštine.

Izložba započinje predstavljanjem slojevitosti memorijalnih krajolika Drežnice kroz prikaz nekadašnjih i suvremenih pristupa mapiranju baštine. Potom otvara četiri tematske “sonde”, povezane s lokalitetima na kojima su vršena arheološka istraživanja: ‘Radikalna skrb’, ‘Mediji otpora’, ‘Rat kod kuće’ i ‘Skrovište’. Svaka izložbena cjelina sastavljena je od arheoloških predmeta, fotografija, memoaristike i oralnih izvora, kao i znanstvenih rezultata interdisciplinarnog istraživanja. “Sonde” ne nude definitivne zaključke, već služe kao epistemološki laboratoriji u nastojanju povezivanja iskustva prošlosti s aktualnim društvenim pitanjima. Izložba potiče na kritičko promišljanje dominantnih baštinskih praksi, ujedno otvarajući nove obzore razumijevanja baštine kao efikasnog sredstva bavljenja suvremenim društvenim problema.

Voditeljica projekta: Sanja Horvatinčić

Autori izložbe: Sanja Horvatinčić, Rui Gomes Coelho, Lujo Parežanin

Dizajn: Nikola Križanac

Stručni suradnici na izložbi: Valerija Gligora, Carlos Otero Vilariño, Sara Simões (arheološka dokumentacija); Ivona Grgurinović, Iva Stojević, Milan Radanović (intervjui i transkripti); Andrea Čeko (kartografski prikazi); Sanela Huzjak, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu (konzervacija papira), Marijana Vinković (kemijska analiza), studenti prve godine postdiplomskog studija Konzervacija muzejskih i arheoloških predmeta, Sveučilište Durham (konzervacija predmeta); Matija Kralj, Luka Matić (fotografija i film); Hrvoje Tenšek (digitalizacija zvučnih zapisa).

Suradničke institucije: Odjel za kulturu Srpskog narodnog vijeća; Odsjek za arheologiju Sveučilišta Durham; Zavičajni muzej Ogulin; UNIARQ – Centar za arheologiju Sveučilišta u Lisabonu; Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.