Gradsko kupalište Petrinja – atelje na otvorenom: HVIDR-a organizirala 4. likovnu koloniju Petrinjsko ljeto

Novinar: Antun Petračić

Petrinja, 21.08.2022. – Ljetno petrinjsko dvorište, dnevni boravak Petrinjaca na otvorenom (i sličnih epiteta za Gradsko kupalište uz Kupu) nakon mjesta i lokacije održavanja niza kulturnih, zabavnih, ugostiteljskih, rekreativnih, sportskih i inih sezonskih zbivanja i događanja – postalo je i likovni atelje pod vedrim nebom. 

Ove subote prijepodne i malo iza podneva, do prvog  dugo očekivanog jačeg pljuska nakon (pre)dugih ljetnih dana sparine i topline, zelenilo Kupališta primilo je skupinu neprofesionalnim slikara iz većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske. Udruga hrvatskih vojnih  invalida Domovinskog rata Grada Petrinje u prirodnom okolišu upriličila je svoju 4. likovnu koloniju Petrinjsko ljeto, uz sudjelovanje 22 autora i još nekoliko umjetnika koji su priložili svoje gotove uratke.

Ranijih godina u ovo isto vrijeme Kolonije su održane u dvorani HVIDR-a, predvorju Hrvatskog doma i lani u auli OŠ Mate Lovraka, a  ove 2022. odabrano je idealno mjesto za stvaralačku kreativnost i inspiraciju. I opet je u posjedu petrinjske udruge ostalo puno kvalitetnih radova raznih motiva, tehnika, veličine, načina i vrsta izrade.

Ovdje su prvi puta stvarali životni partneri Goran Filipić i Kristina Graff iz Velike Gorice, pobornici modernističkog tzv. industrijskog stila, pankerskog izražavanja i doživljavanja umjetnosti kroz više zanimljivih različitih oblika, načina i stilova, rijetko viđenih i neuobičajenih slikarsko-kreativnih stvaranja.

Na Koloniju Hvidra 2022. iz Zagreba su prvi puta došle i prijateljice Višnja Peter i Ana Cerovski, članice Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a najbrojniju  skupinu činili su slikarski neprofesionalci  poznate podravske Udruge Peski Art iz Đurđevca. Predsjednik Franjo Mihočka predvodio je Zdenka Košćaka, Peru Topoljaka i Mirka Markešića, a oni su Petrinjcima donijeli i više slika svojih članova Ivana Rođaka, Mirka Horvata i koprivničkog  prijatelja po kistu i bojama, slikara Josipa Gregurića.

– S naše godišnje kolonije, održavane svakog 8. listopada, uvriježili smo brojnije darivanje novonastalim radovima udruga iz Domovinskog rata, a ove godine odlučili 50-tak slika pokloniti novom Veteranskom centru Domovinskog rata u Šibeniku. Kako se takav dom dovršava i u Petrinji, iduće jeseni u Đurđevcu ćemo stvarati za vas Petrinjce, a likovno ćemo nagraditi i nove slične veteranske centre Sinja i Daruvara – dugoročno i planski već najavljuje Franjo Mihočka.

Dio radova s ovogodišnjeg Petrinjskog ljeta Hvidra će uramiti i darovati za prostorije skorašnjeg  novog Veteranskog centra u našem gradu, što je na tragu humanitarnosti i solidarnosti ovog likovnog događanja, jer se i tri protekle  godine pomagalo potrebitima.

U umjetničkom stvaranju zatekli smo i  prijateljice Dijanu Mlinarić i Mariju Božić,  zajedno doputovale s Plitvičkih jezera, ovo im je prva kolonija za Hvidra Petrinje, ali ne i nepoznati grad jer su prije korone i potresa  oslikavale velike i izražene murale po trafostanici  HEP-a u gradskom parku. Zbog oštećenja,  ta je TS  srušena i zamijenjen manjom, ali ipak s dovoljnih fasada za novo oslikavanje. U izradu novih murala na istom mjestu   obje bi se opet  rado ponovo uključile, a ideju za takvu realizaciju prenijeli smo i predsjednici Turističke zajednica Grada Petrinje Kristini Suppe, prijepodne nazočnoj slikarskom stvaranju uz rijeku Kupu.

Crvene natkrivene drvene štandove u marljivom radu popunili su i Petrinjci. S prepoznatljivim brkom a la Salvador Dali od posla u Zagrebu na vikend je svratio mladi Danijel Barukčić, koji kaže kako likovno stvara u slobodno vrijeme i bit će eksponata za samostalnu izložbu. Takvo likovno predstavljanje već je „na vidiku“  i Zvonimiru Martinoviću – Miki, koji je slikarski prostor dijelio s  kćerkom Anom Lipovac. Iz svojih kuća na Kupu su donijeli i pokazali nekoliko mini motiva u strašnom potresu uništenih povijesno vrijednih zgrada po središtu Petrinje.

Izravno nakon prijepodnevnog kupanja u Kupi, kojim počinje od proljeća i svakodnevna joj je navika, obvezatni  ritual, Koloniju Petrinjsko ljeto počela je Edit Posavec. U donaciju je pridodala tri gotove slike odsutne Ljiljane Nemer, članice Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart i pet ulja na kartonu svoga oca Petra-Pjera-Virovca, iz okruženja kuće i života blizu nasipa Petrinjčice: Bernićev most, stari drveni pješački most, postojeći most u Kaniži i detalje iz Petrinje i s Kupe…

Među Petrinjcima  prvi javni likovni nastup bilježi Dean Čačić, pa su ga došli poduprijeti i ohrabriti sestra Ines Rakarić i nećak Ivan, a svo vrijeme susreta u organizaciji je pomagao otac Matija Čačić, aktivni  član ove udruge. Puno doprinosa u svemu subotnjem na Kupalištu dali su također  Mato Majstorović i supruga Milja, te Božica Pintar, supruga glavnog organizatora i najodgovornijeg za cijelo događanje, predsjednika udruge Antuna Pintara.

Ovoljetnoj tradicionalnoj ljetnoj kulturnoj  manifestaciji HVIDR-a pokrovitelji su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Sisačko moslavačka županije, u ime koje je otvorila Vlasta Mesić, viša savjetnica za kulturu, a pozdravio i zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo. Pred odlazak  A. Pintar svakom sudioniku uručio je zahvalnicu.

U HVIDR-a Petrinje nema radnog zastoja, jer odmah počinje finalizacija njihovih još masovnijih, ustaljenih tradicionalnih rujanskih sportskih susreta u više disciplina. Ovogodišnje 13.  po redu natjecanje održat će se 3. rujna, a za glavno mjesto opet je određeno Gradsko kupalište uz Kupu.