23. kolovoza počinje 15. Smaragdni Eco Film Festival

Autor: Aleksandar Olujić

Sisak, 18. kolovoza 2022. – Danas je u Sisku održana konferencija za medije na kojoj su Daniel Pavlić kao direktor Festivala i pročelnica za kulturu SMŽ Sonja Čatić najavili ovogodišnje izdanje Smaragdnog Eco Film Festivala koji će se održati od 23. do 28. kolovoza na području Pounja. Ova, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, jedinstvena filmska manifestacija održava se već 15. godinu zaredom.

„Klizišta, potresi, poplave, toplinski valovi, te sve elementarne nepogode, kao i izumiranja životinjskih i biljnih vrsta, postale su vijesti koje redovito pune internetske portale. O tome sve više gledamo na televiziji, čitamo u novinama. A naš festival već punih 15 godina na sve to upozorava filmovima koji nam pristižu iz cijelog svijeta“, ističe direktor SEFF-a Daniel Pavlić naglašavajući kako je Festival poseban po tome što njegovi sudionici obilaze ruralna i urbana mjesta Pounja na biciklima ne ostavljajući tako nikakav ugljični otisak.

Festival počinje 23. kolovoza kada će, zahvaljujući prekograničnoj suradnji s BiH, festivalski tim krenuti iz Martin Broda u BIH prateći tok rijeke Une sve do njenog ušća u rijeku Savu. Nakon Martin Broda filmska će biciklistička karavana obići Kulen Vakuf, Štrbački buk, Bihać i Bosansku Krupu na bosanskoj, te Majur, Sunju, Dvor, Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu na hrvatskoj obali smaragdne ljepotice. Završnica festivala s proglašenjem najboljih filmova održat će 27. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici.

„Titula ‘kuma festivala’ ove je godine dodijeljena velikom prijatelju ekologije, kazališnom i filmskom redatelju, glumcu, skladatelju, scenografu i dramaturgu Mariju Kovaču“, naglasio je Daniel Pavlić dodavši kako su ove godine, u cilju psihološke potpore djeci, prednost dali mentalnoj ekologiji, te da su od 300-tinjak prispjelih filmova u tri kategorije za službene projekcije odabrali 36 filmova. Bit će prikazano ukupno 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana. Najbolji filmovi po odabiru međunarodnog žirija bit će nagrađeni plaketama SEFF-a.

Članovi žirija:

  • Kratkometražni film: Lana Kosovac, Branka Bešević Gajić i Lana Barić
  • Dugometražni film: Robin Bisio, Paulo Portugal i Anna Rybalova
  • Animirani film: Marko Cindrić, Ruža Helać i Roger Ballen

Pored projekcija, tijekom festivala bit će održane filmske tribine i radionice koje će voditi Ena Rajić, Marima Pavlić, Branko Ištvanić i Silvio Mirošničenko, kao i izložbe fotografija Roberta Sironija i Nikole Šolića, te koncerti i druge popratne manifestacije.

Po službenom završetku, Festival će nastaviti s projekcijama filmova u brojnim drugim gradovima.

U ime Sisačko-moslavačke županije kao pokrovitelja SEFF-a, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo SMŽ Sonja Čatić rekla je da će Županija nadalje podupirati festival kojim se promoviraju i prirodne ljepote Sisačko-moslavačke županije.

Pokrovitelji festivala su Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski audiovizualni centar, a partneri Nacionalni park Una iz Bihaća, zagrebačka Artizana i Gradska galerija u Bihaću.

Daniel Pavlić i Sonja Čatić