Održana večer poezije posvećena Milanu Milišiću

Dubrovnik, 15. kolovoza 2022. – Večer poezije posvećena iznimnom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću održana je sinoć, 14. kolovoza u ljetnikovcu Sorkočević na Lapadskoj obali.

Izbor iz djela Milana Milišića koji je pripremio Hrvoje Ivanković, izveli su sinoć pred mnogobrojnom festivalskom publikom Doris Šarić-Kukuljica, Gloria Dubelj i Maro Martinović. Emotivnoj večeri koju su glumci dostojanstveno iznijeli u sjećanje na velikog Milana Milišića, prisustvovala je i njegova udovica Jelena Trpković. U ispunjenom vrtu Sorkočevićeva ljetnikovca tražilo se mjesto više, a kraj četrdesetominutne izvedbe okupljeni su ispratili višeminutnim pljeskom koji je glumce, i same ganute programom, vraćao na poklon više puta.

73DLJI Večer Milana Milišića u ljetnikovcu Sorkočević u Lapadu

Život i rad književnika i prevoditelja Milana Milišića, koji je kao slobodni umjetnik radio i kao dramaturg u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku te urednik, novinar i prevoditelj s engleskog jezika, obilježili su antimilitarizam i nonkonformizam. Milišićevo književničko stvaralaštvo temelji se prvenstveno na pjesništvu čija je glavna odrednica kontrastiranje male i velike povijesti, zavičajnosti i kozmopolitizma, lokalnoga i univerzalnoga, filozofičnosti i humora, kolokvijalnosti i metafizičnosti, urbanosti i insularnosti. Svoj nonkonformizam i pobunu protiv institucija i malograđanskog pogleda na svijet stilski je usidrio u poeziju američke beat generacije te jezičnu kreativnost i humor Ivana Slamniga. Pjesnik kojeg je Miljenko Jergović nazvao najvećim pjesnikom Dubrovnika, pišući da je on nedodirljiv i neprisutan povlašteni njegov posjednik i gospodar u plemenitom smislu ovih riječi, u svom je stvaralaštvu prerano zaustavljen prije trideset i jednu godinu kad je tragično poginuo u svojoj kući za vrijeme granatiranja Dubrovnika.

73DLJI Večer Milana Milišića u ljetnikovcu Sorkočević u Lapadu