73. DLJI: Izložba ‘Dnevnik jednog glumca’ Livija Badurine u Narodnoj knjižnici Grad

Dubrovnik, 1. kolovoza 2022. – Glumac i dramski prvak Livio Badurina na Igre se vraća kao snimatelj i fotograf s izložbom Dnevnik jednog glumca – Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja koja je otvorena 1. kolovoza u Narodnoj knjižnici Grad.

Osim glumačke umjetnosti, područje umjetničkog interesa Livija Badurine uključuje i druge medije: ples, film te vizualne umjetnosti. Na 73. Igre tako donosi niz multimedijalnih radova pod nazivom Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja, koji bilježe trenutke kazališnog stvaranja – onog koji nije vidljiv oku gledatelja. Dnevnik jednog glumca priziva liminalne prostore socijalizacije, između kazališta i galerija, u svojim postavkama tematizirajući mjesta u kojima gledatelji jesu, nestaju ili će tek biti. Pred njima će se rastvoriti različite faze umjetničkog procesa, zabilježene lo–fi tehnologijom (kamerom mobitela i fotoaparatom), filtrirane okom pomalo ironičnog sudionika i promatrača kazališnog procesa. Prostor kazališne kreacije osoban je, nestabilan kao i oko kamere: prostor je to stvaranja, ali i nestajanja, uvijek na putu prema odsutnosti. Smještanjem izložbe u izlog dubrovačke Narodne knjižnice Grad u Ulici od Puča, rad poziva slučajnog prolaznika da se izdvoji iz gužve, uđe u prostore kazališnih proba i na trenutak doživi intimnost i čaroliju teatarske prolaznosti.

Livio Badurina prvak je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a osim glume, područje njegova umjetničkog interesa uključuje i druge medije: ples, film te vizualne umjetnosti. U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara već je svoje radove izlagao 2009. godine, kada je projektom Dolce vita/Showreel=Diary of an Actor predstavio materijale bilježene tijekom trajanja 57. Igara, dočaravajući radnu svakodnevicu glumaca i atmosferu backstagea.