Glazbena večer za budućnost i mir na Festivalu Rocks&Stars @ Cave Romane

Vinkuran, 30.  lipnja 2022. godineFestival Rocks&Stars @ Cave Romane i ove će godine prožeti humana nota jer će na najljepšoj pozornici na Jadranu nastupiti Music for the Future orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine. Gošća večeri bit će na naša Ana Rucner koja će svirati na violončelu nastalom od dragovoljno predanog oružja koje je u vlasništvu MUP-a, a nastupit će u pratnji Policijske klape sv. Mihovil.

Ana Rucner s čelom dragovoljno predanog oružja

Naime, Ana je najsrčanija promotorica hvalevrijedne nacionalne kampanje MUP-a „Manje oružja, manje tragedija“ kojom se želi osvijestiti opasnost koje nosi zaostalo oružje nakon Domovinskog rata te potaknuti građane da bez straha od sankcija dragovoljno predaju oružje policiji.

Ova izvrsna sinergija Ane i mladih glazbenika iz Ukrajine i Slovenije, pod vodstvom Žive Ploj Peršun, na Festivalu Rocks&Stars @ Cave Romane osigurat će posjetiteljima veličanstvenu glazbenu večer kojom će se obilježiti i završnica ovogodišnjeg Festivala. Publika će 29. srpnja s početkom u 21 sat imati jedinstvenu prigodu da, između ostaloga, uz zvukove Mozarta, Piazolla i Gonoblina te zajedno s glazbenicima pošalje u svijet snažnu poruku za budućnost i mir.

Ovime Festival potvrđuje svoj status vrhunskog događanja koji spaja turizam, kulturu, vrhunske glazbenike i društveno vrijedne teme što ne samo da osigurava izuzetan doživljaj posjetiteljima nego i doprinosi razvoju svijesti šire zajednice.

„Festival i ovu godinu ima dublje značenje i drago mi je da solidarno, koristeći glazbu kao univerzalni jezik, možemo podržati mlade glazbenike iz Ukrajine i dodatno promovirati važnost predaje oružja  policiji.“ – naglasila je Iva Šalamon Reškovac, direktorica tvrtke Art Hill koja je organizator Festivala.

Dodala je kako Festival promiče mir kao i UN Konvenciju o pravima djeteta na zaštitu i sigurnost jer u 21. stoljeću svako dijete, bezrezervno, zaslužuje temeljne slobode i prava. Mlade ukrajinske glazbenike iz publike bodrit će njihovi sunarodnjaci koji žive u Hrvatskoj ili koji su svoj dom napustili uslijed ratnih zbivanja te su u Hrvatskoj pronašli svoje sigurno utočište.

Festival se održava u starom rimskom kamenolomu u Vinkuranu, a otvorit će ga 19. srpnja Doris Dragović, 20. srpnja rezerviran je JM Jazz World Orchestra i svjetske jazz ikone, a 21. srpnja nastupit će  Tomislav Bralić i klapa Intrade. Uoči završnice Festivala i glazbene večeri mira, 28. srpnja, Queen Real Tribute uprizorit će hitove poznatog benda.

Doris Dragović

Bitno je naglasiti kako je Music for the Future orkestar nastao u suradnji Slovenskog mladinskog orkestra (SMO), Youth Symphony Orchestra of Ukraine i European Career Center for Artists Triple Bridge. Naime, SMO je organizirao sigurnu evakuaciju 142 osobe iz Ukrajine u Ljubljanu. Od toga 82 glazbenika u dobi od 7 do 22 godine koji su u Sloveniju došli noseći svoju najvrjedniju imovinu,  instrument. Održavajući koncerte mladi glazbenici iz Ukrajine, uz promociju mira, podržavaju svoje obitelji, bruse svoje talente, a publika im otvorena srca šalje ogromnu podršku i izražava dobrodošlicu kako bi im olakšali ovo teško razdoblje.

Festival se realizira pod pokroviteljstvom Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin, a koncert za pomoć ukrajinskoj djeci i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH. Partneri su Arena Hospitality Group, Coca-Cola, Bonaca restaurant & lounge bar, Roto svijet pića, Marčeta vina, Karlovačko te Romerquelle. Informacije o Festivalu i ulaznice možete potražite na caveromane.com mrežnoj stranici.

JM Jazz World Orchestra
Tomislav Bralić i klapa Intrade
Queen Real Tribute
Music for the future