Koncert Shiva Beyond Sound u Petrinji

POU Hrvatski dom Petrinja Vas poziva na koncert klasične glazbe

SHIVA BEYOND SOUND

Ivana Duvnjak Akamatsu, Sho Akamatsu i Petra Gilming

Ponedjeljak, 27.6.2022. s početkom u 19:30 sati

Župna crkva sv. Lovre u Petrinji

 

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Repubike Hrvatske i Grada Petrinje

 

PROGRAM

– Georg Friedrich Händel: Sonata za 2 violine i kavir u g-molu, HWV 391; op. 2, br. 6
Andante – Allegro
Arioso
Allegro

– Nino Rota: Sicilijanska pastorala iz filma „Kum“ – Shiva Beyond Sound Cover
Aranžman za 2 violine: Igor Tatarević

– James Horner: The Ludlows iz filma „Legenda o jeseni“ – Shiva Beyond Sound Cover
Aranžman za 2 violine: Igor Tatarević

– Dmitri Shostakovich: 5 Pieces For 2 Violins And Piano
Prelude
Gavotte
Elegy
Waltz
Polka

– Rolf Løvland: Song from a Secret Garden – Shiva Beyond Sound Cover
Aranžman za 2 violine: Igor Tatarević

– Remi Kazinoti: Brod u boci – Shiva Beyond Sound Cover
Aranžman za 2 violine: Igor Tatarević

– Georg Friedrich Händel/ Johan Halvorsen: Passacaglia For 2 Violins

– Vittorio Monti: Csárdás – Shiva Beyond Sound Cover
Aranžman za 2 violine: Igor Tatarević

 

Ivana Duvnjak Akamatsu – violina, sopran, završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje violine u Osijeku, u klasi prof. Eve Hühn, tijekom kojeg osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Tijekom studija violine bila je stipendistica grada Osijeka. Diplomirala je 2009. godine u klasi prof. Anđelka Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon studija usavršava se u Beču, kod prof. Leonida Sorokowa. Od 2012. godine, honorarna je  članica Simfonijskog orkestra HRT-a, na mjestu zamjenika vođe II. violina. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, orkestrima HNK u Zagrebu i Osijeku, Hrvatskim komornim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom, Simfonijskim Orkestrom Mostar i Zagrebačkim orkestrom mladih. Kao solistica na violini nastupala je uz Simfonijski Orkestar Mostar i Zagrebački orkestar mladih izvodeći violinske koncerte J. S. Bacha. 2021.godine,magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesorice Vlatke Oršanić. Kao vokalna solistica ostvarila je nastupe u djelima Magnificat J. S. Bacha i Stabat Mater G. B. Pergolezija. U opernim produkcijama ljetne glazbene škole Mirula, ostvarila je uloge Despine i Kraljice Noći u djelima W. A. Mozarta, Così fan tutte i Die Zauberflöte. 2017. godine dobitnica je II. nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku, te iste godine II. nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Vera Vitkaj Kovač u Novom Sadu. 2018., i 2019. godine osvaja I. nagradu na natjecanju Bistrički zvukolik u Mariji Bistrici. Stalna je solistica u glazbeno-scenskom spektaklu Mozart u vrtu Zagrebačkog orkestra mladih. Kao instrumentalna i vokalna solistica učestalo surađuje sa Simfonijskim orkestrom Mostar te HNK u Mostaru izvodeći djela klasične i popularne glazbe. Uz umjetničko djelovanje bavi se i pedagoškim u Glazbenoj školi u Novskoj, kao profesorica violine čiji učenici osvajaju brojne državne i međunarodne nagrade. Aktivna je polaznica seminara operne dive, Kammersängerin Olivere Miljaković. Od 2018. godine nastupa u Beču, kao stalna vokalna solistica u koncertnom ciklusu Con brio koji se održava pod pokroviteljstvom Kammersängerin Olivere Miljaković.Od 2020.godine,stalna je članica popularnog gudačkog kvarteta Vortex Strings,s kojim bilježi brojne nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu.

Sho Akamatsu – violina, rođen je u Osaki (Japan) 1986. godine. S nepunih petnaest godina dobiva japansku državnu stipendiju za studij violine u Beču, u klasi renomiranog violinističkog pedagoga, prof. Leonida Sorokowa. Diplomirao je u istoj klasi 2010. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega upisuje usavršavanje u Beču, također u klasi prof. Sorokowa. Tijekom i nakon svršetka studija, bio je dobitnik brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, u kategorijama solo violina i komorni sastavi. Bio je pobjednik violinističkih međunarodnih natjecanja „Kumagusu“ u Wakayami (Japan), 1996. godine i na gudačkom natjecanju u Osaki (Japan) 1998. godine. Dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju „Alpe-Adria „A & V. Marcosig“ 2004. godine u Goriziji (Italija), kao i na Hrvatskom državnom natjecanju u Varaždinu. Dobitnik je druge nagrade u seniorskoj kategoriji na Međunarodnom natjecanju u Novosibirsku (Rusija) 2007. godine, druge nagrade (prva nagrada nije dodijeljena) na natjecanju „Stefanie Hohl“ u Beču (Austrija), 2012. godine, te druge nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih umjetnika „Papandopulo“. 2013. godine. Osvojio je drugu nagradu na X. međunarodnom violinističkom natjecanju „Vaclav Huml“ u Zagrebu. Na Međunarodnom natjecanju „Papandopulo“ 2015. godine u kategoriji komornih sastava s Triom 1887 osvaja prvu nagradu.  Učestalo nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao solist ostvario je suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrima Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Osijeku, te Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Stalni je solist i koncertni majstor spektakla Mozart u vrtu Zagrebačkog orkestra mladih (ZOM). Kao koncertni majstor, također je vodio Zagrebački festivalski orkestar i Simfonijski orkestar Mostar. Sa Zagrebačkim solistima izdao je nosač zvuka s djelima Borisa Papandopula. Osim solističkih nastupa, učestalo izvodi i komornu glazbu. Stalni je član i suosnivač ansambla Trio 1887 s kojim bilježi brojne nastupe na festivalima u Hrvatskoj i Europi.  Stalni je suradnik međunarodnog orkestra Sinfonieorchester Liechtenstein, te stalni član Zagrebačke filharmonije, na poziciji vođe dionice drugih violina.

Petra Gilming jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica srednje i mlađe generacije. Njeno sviranje odlikuje briljantna tehnika i sasvim osobit umjetnički temperament kojim zrači s pozornice, neovisno o tome radi li se o solističkom ili komornom nastupu. Diplomirala je i potom magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doajena hrvatskog pijanizma i glasovirske pedagogije Vladimira Krpana. Umijeće je usavršavala i na brojnim majstorskim tečajevima (V. Meržanov, K. H. Kammerling, J. F. Antonioli…) te na postdiplomskom studiju kod Luigija Mostaccija u Italiji. Kao solistica i komorna glazbenica dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Posebnu je pozornost Petra Gilming privukla svojim ranim solističkim recitalima posvećenima integralnim izvedbama iznimno zahtjevnih djela pijanističke literature poput obiju knjiga Varijacija na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa, Simfonijskih etida Roberta Schumanna ili ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa. Umjetnica podjednako uspješno nastupa i kao solistica uz istaknute dirigente (Igor Gjadrov, Pavle Dešpalj, Frano Krasovac) s orkestrima kakvi su Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr. Naročitu naklonost od početaka karijere pokazuje ka komornom muziciranju, kako u duetima sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, tako i u raznim komornim sastavima među kojima se osobito ističu dva klavirska trija čija je i suosnivačica – Hrvatski klavirski trio (uz violinisticu Anamariju Milić i violončelisticu Petru Kušan) te Trio 1887 (uz violinista Shoa Akamatsua i violončelista Branimira Pustičkog), u kojem i danas aktivno djeluje. Kao solistica i komorna glazbenica Petra Gilming nastupa na istaknutim festivalima – Dubrovačkim  ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Zagreb Komu, Diapasonu, Danima Milka Kelemena te festivalima u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj.

SHIVA BEYOND SOUND je novi projekt na hrvatskoj glazbenoj sceni. Violinistički duo čine dva virtuozna akademska glazbenika, Sho Akamatsu i Ivana Duvnjak Akamatsu. Istraživanjem zvučnih mogućnosti svojih instrumenta, duo izvodi klasičnu literaturu te aranžmane za dvije violine koje za Shivu ekskluzivno piše dirigent i skladatelj Igor Tatarević. Cilj je približiti kristalni zvuk tradicionalnog klasičnog instrumenta široj publici putem obrada evergreena i klasika filmske glazbe. Rad Shive možete pratiti na YouTube kanalu SHIVA te putem Instagrama i Facebooka.