‘Čitač’ Beogradskog dramskog pozorišta u ZKM-u

Za kraj sezone Zagrebačko kazalište mladih ugostit će Beogradsko dramsko pozorište koje će odigrati dvije svoje hvaljene predstave: „Čitač“ i „Demokracija“.

03. lipnja 2022. na repertoaru je ČITAČ

1995. izašao je iz tiska roman „Der Vorleser“, njemačkog pravnika i književnika Bernharda Schlinka. Roman se sastoji od tri dijela koja se bave trima periodima u životu glavnog junaka Michaela Berga i njegovom odnosu s Hannom Schmitz. U prvom dijelu opisan je odnos 15-godišnjeg Michaela i 21 godinu starije Hannom, koji nakon upoznavanja brzo prerasta u ljubavni ali i više od toga. Drugi dio opisuje događaje što su se odigrali osam godina poslije, odnosno tijek suđenja Hanni za ratni zločin, kao čuvarici u koncentracijskom logoru Auschwitz optuženoj, kojemu Michael prisustvuje kao student prava, a u trećem dijelu riječ je o njihovom odnosu za vrijeme Hanninog izdržavanja kazne zatvora. Drugi i treći dio bave se etičkim pitanjima i odnosom prema počiniteljima zločina Holokausta.

Njemačka književna kritika u najvećem dijelu je o knjizi pisala u hvalospjevima i ona se ubrzo našla u obveznoj lektiri srednjih škola u više njemačkih pokrajina. No, s druge strane Schlink je bio jako kritiziran radi, kako su navodili, povijesnog revizionizma prilikom opisivanja nacističkih zločina, zbog čega se morao javno opravdavati. Problematiziran je i prvi dio romana koji opisuje seksualni odnos odrasle osobe s maloljetnikom što predstavlja kazneno djelo seksualnog zlostavljanja. Knjiga radi toga u Švicarskoj nije uvrštena u lektiru.

Knjiga je u hipu postala bestseler i prevedena je na više od 50 jezika, između ostalih na hrvatski pod naslovom „Žena kojoj sam čitao“ i srpski kao „Čitač“, a prema njoj je 2008. snimljen istoimeni film u režiji Stephana Daldryia s Kate Winslet u ulozi Hanne za koji je (2009.) dobila Oscara.

Hannu Schmitz u Liješevićevu „Čitaču“ glumi Mirjana Karanović. „Radnja se događa deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, ističe redatelj Liješević.

‘Čitač’

Dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernharda Schlinka u režiji Borisa Liješevića.

Koprodukcija BDP s Beo Art produkcijom Beograd.

Glume: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić.

Trajanje predstave: 90 minuta

Nakon predstave u foyeru ZKM-a za publiku će biti organizirano druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave „Čitač“ razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.