Danas sam tužan

Autor: Marjan Gašljević

Danas sam tužan. Tužan do suza.

Suosjećam sa svim slobodoljubivim građanima Ukrajine nepravedno napadnutim agresorom vođenim patološkim, diktatorskim umom sakrivenim u silnom strahu duboko pod armiranim betonom. Suosjećam sa svim onim majkama koje će dočekivati sinove u kovčezima, sa svim onim vojnicima koji će se vraćati bez dijelova tijela i duše, sa svom onom dječicom koja će, ni kriva ni dužna, drhtati i jecati u strahu pod ruševinama. Osuđujem i one koji istim tim diktatorima daju potporu znajući da njihova djeca, kao ni diktatorova, neće sudjelovati u ratu već samo u podjeli plijena. Urazumite se. U ratu nikada nitko nije pobijedio.

O strahotama rata i posljedicama mislim da mogu govoriti. U tih skoro 5 godina provedenim u borbenim postrojbama na prvoj crti bojišnice, u situaciji dva ranjavanja i zarobljavanja vidio sam rat i njegovom najgorem obliku. U tom sam ratu branio svoje. Svoj Narod. Svoju obitelj. Svoj grad.

Od prvih granata koje su pale i na moju kuću i prvih hitaca koji su ispaljeni prema mojim suborcima i meni uvijek sam se čudio „što hoće ti koji pucaju na nas“. Mi smo na svom. U svojoj Zemlji. U svojoj kući. Sa svojom obitelji.

Nikada nisam dokučio što su ti napadači stvarno htjeli. Da li su bili vođeni samo svojim krvoločnim nagonom da ljude na njihovoj zemlji, u njihovoj kući i s njihovom obitelji moraju uništiti najkrvoločnijim metodama koje su strane i zvjerima.

Poslije svih strahota ratova koji su harali Svijetom a posebno onog kojeg sam i sam doživio i preživio i samim ulaskom u 21. stoljeće jednostavno nisam vjerovao da se, poslije svih tih iskustava, može desiti još ratova. Nadao sam se da je ljudska rasa prevazišla mišljenje da se ratom može ostvariti napredak. Kako pogrešno.

I ako povijest niti u jednom trenutku nije bila naklonjena diktatorima i osvajačima ovi današnji nisu iz toga povukli pouku. Smetnuli su s uma da i oni imaju kraj najčešće nasilan kako su i sami živjeli a od njihovih nedjela ostaju samo grobovi, njihovi najčešće i neobilježeni, i priče koje govore o zlu koje su nanijeli Narodima.

Sloboda Ukrajini.