‘Pada, pada, pada, pada… Šta to pada?’

Aleksandar Olujić

Za sada je, za razliku od stihova u naslovu (hvala Bajaga), pitanje ne što nego tko, a odgovor na njega je (barem) jedan ministar.

Kao što je danas naš Premijer ljubazno objasnio sakupljenom novinarstvu i radoznalom gledateljstvu, hapšenje jednog ministra aktualne Vlade je do sada nezapamćen slučaj u Hrvatskoj povijesti. Postoji, doduše, slučaj ministra Heraka koji je uhapšen 2000. godine i koji je poslije nakon 11 godina oslobođen optužbe, ali to se uhićenje dogodilo nakon posljednje sjednice tadašnje Vlade te se stoga ne može mjeriti s ovim.

Nije ni čudo što je Premijeru osmijeh nestao s lica. Nakon što je prije samo par dana samouvjereno ispalio kako on neće smijeniti svog ministra makar se oni (oporba) postavili na trepavice i taman pobjedonosno došao iz Europe gdje je ishodio kod Ursule odgodu roka za korištenje sredstava za obnovu nakon potresa, a kad ono neki mu policjoti hapse ministra.

Što sad?

Prema onome što je Andrej Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja, danas rekao oporba ipak neće morati stajati na trepavicama da bi on smijenio ministra jer isti ne da je priveden na obavijesni razgovor već je uhićen i iz „pržuna“ teško da može obavljati ministarske dužnosti. Naravno, pod pretpostavkom da ostane u njemu. Stoga je samo pitanje vremena kada će ga smijeniti.

Sve što se događa voda je na mlin oporbi, koja je već tko zna koliko puta tražila smjenu nekog od ministara, pa i čitave Vlade. Bezuspješno, doduše. Međutim, sada je više imena „u igri“. Osim uhićenog ministra Darka Horvata spominju se i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar Josip Aladrović kao i bivši ministar Tomislav Tolušić. Treba li se čuditi onda što predsjednik SDP-a Peđa Grbin (cinično) zaključuje kako „imamo bahatost premijera, imamo diktatorske manire čovjeka kojem najviše smeta to što je netko upropastio njegov odličan tjedan i ne daj Bože uznemiravao ga u subotu ujutro“, dok je Marija Selak Raspudić puno direktnija i traži prijevremene izbore.

Uhićenje ministra Horvata je bez sumnje događaj koji je zasjenio sve druge. Premijer se ljuti na DORH, USKOK i tko zna na koga sve, ali činjenica je da je na Horvata i do sada bilo primjedbi sa svih strana te da je opozicija već pripremala njegov opoziv u Saboru, prvenstveno zbog obnove nakon potresa koja nije zapravo ni počela. No, razlozi zbog kojih bi mnogi, u prvom redu oporba, najradije Horvatu dali “šubkartu” su do sada bili u domeni njegove (ne)sposobnosti nositi se sa zadacima ministra. Ovo je nešto sasvim drugo, zbog čega bi se ministar mogao naći iza rešetaka.

Nama iz županije koja je teško stradala u potresu i gdje veliki broj ljudi čeka svoj krov nad glavom, a ministarstvo koje je vodio g. Horvat bi trebalo biti nositelj obnove od koje se ne vidi ništa, jako je bitno da se ova situacija razriješi što prije. Tim prije zato što se uz Horvatovo ime u istom paketu spominje i ime Borisa Miloševića koji je kao član Stožera za otklanjanje posljedica potresa na Baniji također direktno uključen u proces obnove. Pitanje koje se samo po sebi nameće je hoće li ovo i kako utjecati na proces obnove.

S druge strane, sudeći prema svemu što smo danas čuli, oni koji su se ponadali da će ova afera poljuljati stabilnost Vlade ostat će razočarani.