Program Industrija 19. Zagreb Film Festivala – edukativni programi za razne interese i sve generacije

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, program Industrija 19. Zagreb Film Festivala vraća se pred publiku s programima za sve uzraste, od školske djece do iskusnih filmskih profesionalaca.  Ovogodišnji program pokrit će mnoge korake u procesu izrade filma: od razvoja projekta i scenarija, koprodukcijskih mogućnosti, glume, filmskog snimanja, režijskih metoda do pakiranja projekta.

U utorak 16.11. u 12 sati održat će se SERIES ROUGH PITCH – THE BALKAN WAY, predstavljanje projekata igranih TV serija u razvoju, čiji su autori u tjednu prije festivala sudjelovali na radionici pripreme za pitching kod međunarodnih tutorica Helene Granqvist (producentica) i Valerie Richter (scenaristica). Na pitchingu će biti predstavljeno 8 projekata, izabranih među čak 37 pristiglih prijava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Žiri u sastavu Martina Bleis (voditeljica Co-Pro Series u sklopu Koprodukcijskog sajma u Berlinu), Cia Edström (voditeljica industrije TV Drama Vision Gothenburg), Francesco Capurro (voditelj  Series Mania Foruma), Inès Huet (koordinatorica programa za pisanje / Series Mania Forum), Susanne Spellitz (TV urednica – ORF) i Gaia Tridente (voditeljica Odjela za pisanje scenarija – Međunarodni audiovizualni sajam (MIA)) najboljem će projektu za daljni razvoj dodijeliti nagradu od 5.000 eura.

Moderatorica događanja je Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske. Događanje organiziraju DKE – Uredi MEDIA iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovenije u sklopu ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala i Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala. Pitching prenosimo online na Facebook stranici Zagreb Film Festivala i Facebook stranica partnerskih DKE ureda.

U srijedu 17.11. donosimo dva događanja. U 13 sati na sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti na programu je masterclass PO ČEMU SU VIDEOIGRE DRUGAČIJE…? kojeg će održati Stéphane Natkin, osnivač tvrtke „La Compagnie des Martingales” i profesor CEDRIC-a (Centar za studij i istraživanje u računalnim znanostima i komunikaciji na Nacionalnom konzervatoriju za umjetnost i obrt). Masterclass je posvećen komparativnoj analizi videoigara i linearnih medija (filmova, TV serija…), kao i analizi nekih od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju. Također, razmotrit će i ulogu platformi poput Netflixa ili Amazona, kao i TV kanala i prikazivača. Prezentacija će biti popraćena brojnim primjerima videoigara te dijelom za pitanja i odgovore.

Odmah nakon masterclassa slijedi panel OD FILMA DO IGARA: BUDUĆNOST KREATIVNIH MEDIJA na kojemu će uz Stéphanea Natkina sudjelovati Thierry Baujard (SpielFabrique), Mario Čelan (Inkubator Pismo), Chris Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU). Događanje je realizirano u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Game.

Istog dana u 17 sati, u Talijanskom institutu za kulturu, na programu je panel SPOTLIGHT ITALY, na kojem će stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstaviti audiovizualni sistem te iznimno vrijedne sheme manjinskih koprodukcija, ali i koprodukcijski forum Kada istok susreće zapad (WEMW) te koprodukcijsku shemu i radionice RE-ACT.

Na panelu sudjeluju Maria Giuseppina Troccoli (voditeljica uprave za film talijanskog Ministarstva kulture), Roberto Stabile (voditelj međunarodnih odnosa Talijanskog nacionalnog udruženja filmske, audiovizualne i multimedijalne industrije – ANICA), Alessandro Gropplero (voditelj međunarodnih odnosa Audiovizualnog fonda talijanske pokrajine Furlanije-Julijske krajine i direktor WEMW-a), ravnatelj HAVC-a Chris Marcich te producentice Ines Vasiljević (Italija) i Vanja Jambrović (Hrvatska). Panel organiziramo u suradnji s Talijanskim institutom za vanjsku trgovinu – ICE Agencija, Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj i Talijanskim institutom za kulturu, u svrhu jačanja postojeće suradnje između audiovizualnih sistema dviju zemalja.

U četvrtak 18.11. u Kinu Kinoteka održat će se masterclass KATIJE PASCARIU, glavne glumice filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea, koji je ove godine osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film u Berlinu, a gledamo ga i u programu Ponovno s nama 19. ZFF-a. Razgovor će moderirati producentica Tamara Babun, a fokusirat će se na glumački aspekt suradnje s Judeom, majstorom rumunjskog novog vala, koji u svom radu istražuje granice između dokumentarnih i igranih režijskih metoda, te na uvjete snimanja u globalnoj pandemiji.  Masterclass započinje u 19 sati, dok je ulaz na besplatnu projekciju u 17h moguć isključivo uz prethodnu prijavu na mail hdfd@hdfd.hr.

Idućeg dana, u petak 19.11. u Kinu Kinoteka masterclass će održati redatelj i producent STEFAN ARSENIJEVIĆ, čiji se dugometražni film Strahinja Banović prikazuje u glavnom programu ZFF-a. Film je ove godine osvojio čak pet nagrada u Karlovym Varyma, uključujući i najvažniju – Kristalni globus za najbolji film. Arsenijević je dobitnik Zlatnog medvjeda i Europske filmske nagrade za kratki film (A)Torzija (2003.), dok je njegov prvi dugometražni film Ljubav i drugi zločini (2008.) premijerno prikazan na Berlinaleu u programu Panorama. U 17 sati održat će se besplatna projekcija Strahinje Banovića na koju će ulaz biti moguć isključivo uz prethodnu prijavu na mail hdfd@hdfd.hr, a u 18:30 sati započinje razgovor na koji je ulaz slobodan za sve zainteresirane. S redateljem će razgovarati producentica Tamara Babun.

Subota 20.11. donosi dva događanja – oba smještena u Kazališnu dvoranu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. U 11 sati slušamo ZAVRŠNI PITCHING INDUSTRIJE MLADOST!, projekte kratkometražnih igranih filmova koje su studenti šest filmskih akademija iz regije (Sarajevo, Ljubljana, Beograd, Cetinje, Skoplje i Zagreb) razvijali na intenzivnim radionicama tijekom festivala. Sudionici pitchinga imaju na raspolaganju sedam minuta za predstavljanje i sedam minuta za odgovaranje na pitanja, a o najboljem projektu odlučuje žiri u sastavu Goran Turković (Studio Šesnić&Turković), Tom Vujnović (Poster) i Jovan Marjanović (direktor industrijskog odjela, Sarajevo FF). Najbolji ‘kratkiš’ dobit će nagradu u obliku korištenja usluga dvaju studija, postprodukciju slike (Poster) i dizajn plakata (Šesnić&Turković).

U 15 sati održat će se masterclass hrvatskog snimatelja s holivudskom adresom VANJE ČERNJULA, čiji rad uključuje serije Kronike Times Squarea (HBO), Marco Polo (Netflix), The Gilded Age (HBO) te globalni filmski hit Suludo bogati Azijci. U razgovoru s Marijem Sablićem, predsjednikom Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Černjul će otkriti koja je njegova uloga u procesu stvaranja filmskog djela te govoriti o filmskim i televizijskim projektima koji su obilježili njegovu filmografiju. Masterclass se održava u suradnji s Restartom.

Tradicionalno, tijekom festivala paralelno će se održati radionica Moj prvi scenarij pod mentorstvom Antonija Nuića i Pjera Žalice, dok će sa studentima u programu Industrija Mladost! na razvoju projekata i finalnih pitcheva raditi Čedomir Kolar, Sibylle Kurz, David Pope i Inja Korać. Tu je i popularna radionica Moja prva videoigra! koja se održava 13. i 14.11., namijenjena mladima od 7 do 13 godina, koji pod mentorstvom Nike Tilić stvaraju jednostavnu igricu pomoću alata Scratch, razvijenog na američkom sveučilištu MIT.

NAPOMENA:

Ulazak na programe Industrije 19. Zagreb Film Festivala bit će moguć s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom ili važećim negativnim testom (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Više detalja o programima možete pronaći na stranici www.zff.hr/industrija te službenim stranicama na društvenim mrežama Zagreb Film Festivala, kao i u katalogu Industrije.