Grčka: Prvi ‘koraci’ malih glavatih želvi

Foto i video: V. Plakoutsis

Jedna predivna vijest iz Grčke: upravo su se iz jaja izlegle male glavate želve.

Laganas na Zakynthosu; Koroni, Kyparissia i Lakonikos na Peloponnesu; Messara, Rethymnon i Chania na Kreti; Kefalonia  – imena ovih destinacija u Grčkoj su pjesma u uhu svakom ljubitelju morske faune. Naime, na njihovim plažama svake godine od kraja svibnja do kraja kolovoza iz pijeska ispužu male slatke kreature koje se onda odgurujući se svojim lopatastim nožicama pokušavaju što prije domoći mora.

Ove male, tamne flekice su tek izlegle kornjače

To su male glavate želve (caretta caretta) čije izlijeganje iz jaja svake godine prate brojni obožavatelji i znatiželjnici. Sve se dešava pod budnim okom udruge ARCHELON čiji aktivisti i volonteri paze da se ovim prekrasnim bićima ništa ne dogodi. Udruga je osnovana još 1983 kao Grčko društvo za zaštitu morskih kornjača. Osim što se bavi zaštitom kornjača, Archelon vrši monitoring na područjima gniježđenja na Zakyntosu, Peloponnesu i Kreti te vodi Centar za spašavanje kornjača koji je smješten u Glyfadi nedaleko Atene.

Obilježeno gnijezdo kornjača, photo by V. Plakoutsis

Ove prizore snimila je gđa. Vladimira Plakoutsis na plaži Elea u zaljevu Kyparissia na Peloponnesu. Inače, Kyparissia je sa svojih 44 kilometra pješčanih plaža područje na kojem se gnijezdi najveća populacija glavatih želvi. Na južnom dijelu zaljeva od ušća rijeke Neda do mjesta Kalo Nero proteže se 10 km dugačka pješčana plaža (dio te plaže je i Elea) na kojoj se gnijezdi oko 780 kornjača godišnje.

Volonteri Archelona obilježavaju sva gnijezda, a kada dođe vrijeme da se mlade  kornjače izlegu podižu ograde na potezu od gnijezda do mora za njihovu zaštitu. Osim što štite gnijezda i izlegle kornjače, oni prikupljaju podatke te informiraju kako turiste tako i domaće stanovništvo o svemu vezanom za glavate želve.