Požari u Grčkoj ugrožavaju i samu Atenu

Fotografije: Vladimira Plakoutsis

Apokaliptične slike dolaze sa svih strana. Do prije dva dana sa strepnjom smo pratili borbu protiv vatrene stihije iznad Trogira. Kad smo se ponadali da je požar obuzdan, jak vjetar bi iznova raspirivao vatru opet stavljajući naše vatrogasce pred velika iskušenja. Srećom, kiša što je jučer pala pomogla je ugasiti požar tako da smo konačno odahnuli.

No, drugi nisu te sreće. Italija, Turska, Albanija, Makedonija, Bugarska, Grčka gore. Što je najgore, ne samo da se broje štete u desecima tisuća hektara izgorjelih šuma, voćnjaka i nasada, već su izgubljeni i ljudski životi.

O situaciji u Grčkoj, u kojoj se s vatrenom stihijom bore već danima, smo razgovarali s gospođom Vladimirom Plakoutsis koja živi u Petroupoliju, dijelu Atene koji je direktno ugrožen požarom. Kako nam je ispričala gospođa Plakoutsis, ona požar vidi sa svog prozora i sve je puno dima, a da situacija bude još gora u Grčkoj danima vladaju iznimno visoke temperature od preko 40 stupnjeva celzijusa, tako da je disanje otežano. Uz sve to puše jak vjetar koji još više otežava situaciju. Njena obitelj je spremila najnužnije stvari u automobil u slučaju da hitno budu morali napustiti stan. A, kuda će ako, ne daj Bože, dođe do toga ne zna ni sama.

Njoj i desecima tisuća stanovnika Atene noćas nema spavanja.

Večeras smo u mislima zajedno s ljudima diljem Grčke, Turske, Italije, Albanije, Makedonije i drugih zemalja čiji se stanovnici bore s ovom katastrofom.