Što te nema? Kad je Petrinja bila Petrinja

Autor:Miroslav Šantek

NOĆ BEZ ZRAKA

Teška, sparna, vruća noć zadnjeg dana srpnja. Nema zraka. Malo tko može uhvatiti miran san ove ljetne noći. Spas ne donosi ni blizina Kupe. Na vodi se njiše odsjaj svjetla zgrade kupališta, prema Floridi se čuje buka i žamor ljudi u šumici kampa, a ovdje na terasi kupališta lagano se popunjavaju stolovi posjetiteljima, da bi nešto iza 21 sat na malu binu izašla poznata hrvatska glumica i jazz pjevačica Jasna Bilušić koja na ovom mjestu gostuje u sklopu manifestacije “Ljeto u Petrinji” lokalne turističke zajednice. Njen bend se zove New Deal i čine ga Marko Bertić na gitari i Saša Borovec na kontrabasu. Ova ekipa stvara energiju nekog zadimljenog bara u nekom razvikanom europskom ili američkom gradu, spora, intimna jazz atmosfera se prelila i na ovo od potresa sačuvano kupalište. Jasna kaže da je prije koncerta pričala s jednim starim Petrinjcem Hrvojem koji joj je govorio o prošlosti ovog mjesta gdje je prije rata neprestano tekla rijeka mladosti, a uz ljetno kino, ovdje su nastupala uživo mnoga poznata imena iz svijeta šansone, pop i rock glazbe. Bilo je to vrijeme kad je Petrinja bila Petrinja, ali Jasna ove noći poručuje da će se ta vremena kad tad vratiti. I pjeva za njih.

 

ALEKSA ŠANTIĆ NA ŠANKU

Jasna pjeva o nekim davnim, sadašnjim i budućim ljubavima. U sporom jazz ritmu uvede vas u neki drugi svijet koji je vrlo isključiv. Ili vam se ovakav glazbeni stil sviđa ili ne. Ja sam više jedan od ovih drugih i vrijeme sam provodio u razgovoru u ugodnom društvu uz pivo naslonjen na šank. A onda je u moru jazz standarda na engleskom jeziku ubola stari sevdah. Stihovi koji udaraju ravno u glavu. U dušu. Nema obrane protiv njih, pa ma tko ih pjevao. U punk, rock, metal ili ovom jazzy stilu. Kao da se nihov autor Aleksa Šantić naslonio na šank pored nas, zapalio pljugu i otpio gutljaj hladnog piva.

Što te nema, što te nema Kad na mlado poljsko cvijeće Biser nize ponoć nijema, Kroz grudi mi želja liječe Što te nema, što te nema…

Dobra je Jasna. Dobra je to spika i svirka. I tako nasušno potrebna ovom gradu da nakon svih nevolja Petrinja ponovo bude Petrinja .