Slovenska ‘Proslava’ potresla publiku u Lazaretima

0

Dubrovnik, 19. srpnja 2021. – Druga predstava nastala kao dio EU projekta Port of Dreamers, slovenska Proslava prema tekstu Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor izvedena je sinoć, 18. srpnja u Lazaretima u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Na rasporedu je još večeras, 19. srpnja u 21:30, a predstava je na slovenskom s titlovima na hrvatskom jeziku.

Proslava tematizira aktualno pitanje imigracije i izbjeglica te kroz vješto strukturiran dualni narativ suprotstavlja politiku i stvarnu ljudsku sudbinu, maglovit jezik birokracije i neposrednost osobne ispovijesti, ostavljajući na gledatelja jak utisak. Britki farsični humor (koji zapravo ogoljuje ružnu istinu, licemjerje i korupciju ispod površine) prvog dijela predstave u kojem se planira pomirbena proslava nakon što ugledna političarka-zastupnica u Europskom parlamentu u jednoj izjavi upotrijebi problematičnu sintagmu konačno rješenje govoreći o migrantskom pitanju, izmamio je smijeh festivalske publike, koji je zatim zamijenila duboka tišina kad je u drugom dijelu iznesena istinita priča Navida Fadaeea Nazera, iranskog političkog izbjeglice koji je izbjegličkog rutom kroz Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku u Sloveniju stigao 2015. godine. Spretno izgrađen kompleksni narativ dotiče se mnogih tema, progovarajući i o pandemiji koja je potisnula iz vijesti i svijesti migrantsku krizu, političkoj korektnosti i korupciji te prijetvornosti u širem kontekstu, jeziku, estetici, te možda najupečatljivije, emocijama svih sudionika diskursa o migracijama koje su stvarni oblikovatelji stavova i pozicija koji pojedinci prihvaćaju odnosno zauzimaju. Dugim aplauzom i ovacijama nagradila je publika sjajnu i potresnu izvedbu te samog Navida koji je također izišao pred publiku na poklon.

Redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla je Jan Krmelj, dramaturg je Vili Ravnjak, kostimografkinja Špela Ema Veble, a skladatelji Gašper Torkar i Julija Đorđević. Dramski ansambl čine Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber i Petja Labović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here