Galerija Klovićevi dvori poziva vas u posjet!

Klovićevi dvori u lipnju 2021.

Zapravo sam samo tjelesno ovdje, sve što u sebi osjećam kao življenje i doživljavanje lebdi iznad prisutnoga i vidljivoga i u nekoj dubokoj i lijepoj beskonačnosti vidim u zrcalu svoga osjećanja pokretačke snage u liku ljubljenih bića i tisuće sjećanja izranja poput vodencvjetova na glatkoj površini jezera. U tu beskonačnost osjećaje slijede i misli i tamo promišljam svoje najbolje, jer sve što je dobro i veliko izrasta iz ljubavi. Odlebdjevši u taj najnevidljiviji svijet najosobnije unutarnjosti, postajem tek tada posvema svoje Ja, i to Ja, koje se tada u toj nebeski dalekoj skrovitosti osjeća previše ispunjeno sobom samim, traži izraz, traži odterećenje od toga visokog duševnog pritiska, koji je sam po sebi neka vrsta oduševljenja – i to se oslobođenje ostvaruje kada nastaje skladba!

Ove tople i nadahnute misli koje opisuju procese s kojima bi se svaki umjetnik i stvaralac mogao poistovjetiti proizašle su iz pera naše talentirane i, nažalost, prerano preminule umjetnice, poznate skladateljice Dore Pejačević.

Maksimilijan Vanka – Portret Dore Pejačević; ulje na platnu, 1917.

Dorina majka bila je mađarska barunica i školovana pjevačica Lilla Vay de Vaya, a otac, potomak staroga hrvatskog plemstva, grof Teodor Pejačević, nekoliko je godina (1903.-7.) bio i hrvatski ban. Višestruku nadarenost, naročito za glazbu, Dora duguje upravo majci. Od rodnih Našica, preko Osijeka i Zagreba, Doru je put odveo čak do Münchena i Dresdena, gdje je otvorila vrata velikoga uspjeha.

Prerana smrt prekinula je stvaralaštvo prve hrvatske skladateljice, no njeni radovi ostavili su neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi te su danas u svijetu poznati kao izuzetno vrijedan dio naše kulturne baštine.

Na izložbi “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” upoznajte Doru i njezinu obitelj kroz portrete, biste, notne zapise, a izložen je čak i klavir marke Blüthner na kojem je Dora počela svirati, a kasnije i skladati svoja djela.

Blüthner klavir Dore Pejačević

U lipnju nudimo za svakoga ponešto, na sve četiri izložbene etaže! Tako na drugom katu možete razgledati izložbu „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“, na prvom katu izložbu „Bodies 2.0 – Veličanstveni svemir u nama“, u prizemlju izložbu Antona Vrlića „Preobrazbe“ dok u našem podrumu možete razgledati izložbu Hrvatskog povijesnog muzeja „Mač – jednom davno…“.

Uz bogat izložbeni program, nudimo i brojne popratne sadržaje, poput likovnih radionica, predavanja i koncerata. Na samom početku mjeseca u našem prekrasnom atriju možete pogledati predstave Marina Ivanovića Stole „Stara škola kreka – iz tame u svjetlo“, 4. i 5. lipnja u 21 h. U lipnju se nadamo sve sunčanijim i toplijim danima, kako bismo mogli uživati u najljepšem pogledu na grad – na BAŠ NAŠ festivalu.

BAŠ NAŠ

Najveća pozornica na otvorenom oživjet će opet u bojama, mirisima, okusima i zvucima dobre zabave. Omiljeno mjesto za izlazak s ekipom, afterwork druženje, romantičan dejt ili jednostavno najbolje mjesto za odličnu klopu&cugu, zove Vas na Gornji Grad i Plato Gradec od 8. do 27. lipnja. Svakog dana očekuje Vas odlična glazba uz live nastupe i poznate DJ-eve, a sjajno uređenje će Vas odvesti na daleko cruise putovanje i pravi ljetni ugođaj uz slasne zalogaje dobro poznatih imena kulinarske street scene. Od 27. do 30. lipnja u našem atriju moći ćete pogledati i nekoliko predstava teatra Gavran, a uz izložbeni program nudimo ljetne likovne radionice za djecu, o kojima više možete saznati na našoj web stranici: https://gkd.hr/2021/05/26/naja…

Edukativna predstava u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba uz izložbu ‘Mač – jednom davno…’

Više o izložbama:

Ako još niste posjetili izložbu „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“, pozivamo Vas da nas posjetite i razgledate atraktivan prikaz reprezentativne baštine i svakodnevne kulture življenja slavonskog plemstva. Na izložbi su predstavljene likovne zbirke i djela vezana uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske (Adamović, Eltz, Pejačević, Odescalchi, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković), tako da ćete moći razgledati rukopise nota i klavir Dore Pejačević, sačuvani menten i čizme s portreta bana Antuna Mihalovića, mramorne biste pape Inocenta XI. i Livija Odescalchija, pušku iz ostavštine obitelji Pejačević iz Našica, srebrninu iz ostavštine obitelji Adamović, lovačke trofeje, porculan, namještaj, nakit i minijature uz brojne portrete i galerije predaka slavonskih plemićkih obitelji. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku jer su baš za ovu izložbu dopremljene i umjetnine iz Galerije Matice srpske, neizlagane u Hrvatskoj još od Drugog svjetskog rata, te djela iz privatnih zbirki iz Salzburga i Beča. Zavirite u prošlost i otkrijte kako su se plemići portretirali, kako su živjeli i čime su se bavili na svojim bogatim ladanjskim imanjima, a na kraju posjeta možete snimiti high society selfie i na trenutak i sami postati slavonski plemići.

Izložba „Bodies 2.0 – Veličanstveni svemir u nama“ otvorena je do 20. lipnja, tako da još stignete razgledati fascinantan svijet koji se krije u nama. Otkrijte sve tajne ljudskog tijela – neki zanimljivi podaci mogli bi Vas iznenaditi!

Anton Vrlić ‘Preobrazbe’

Na izložbi Antona Vrlića „Preobrazbe“ pogledajte kako umjetnik eksperimentira s medijem u kojem radi posljednjih godina – staklu. Na izložbi se potkopavaju ustaljene predodžbe o staklu, o tome kako bi ono trebalo biti lijepo, lagano, prozračno i fluidno. Vrlićeve skulpture podsjećaju na stijenje, kocke leda i gorske kristale. Uz posebnu rasvjetu, zavirite u čudesni svijet Vrlićevih staklenih skulptura.

Mač – jednom davno…

Izložba „Mač – jednom davno…“ se odvija u izvanrednim okolnostima za Hrvatski povijesni muzej koji je zbog posljedica potresa od 22. ožujka 2020. godine do daljnjega zatvoren za javnost. Ipak, vrijedni kustosi nisu dopustili da ih potres zaustavi u radu, te su Vam pripremili zanimljivu izložbu na kojoj možete razgledati sve što se tiče mača kao centralnog motiva: od 25 vrijednih mačeva iz srednjeg vijeka sve do lightsabera iz popularne franšize Star Wars. Izložba tako kroz kontrast srednjovjekovnih mačeva i elemenata popularne kulture prezentira kontinuitet fascinacije viteštvom i mačem sve do danas. Posjetite izložbu i prisjetite se brojnih stripova, filmova i knjiga u kojima mač igra važnu ulogu, a na samom kraju pokušajte izvući mač iz kamena i saznajte jeste li možda baš Vi nasljednik kralja Artura!

Radujemo se Vašoj posjeti!

Galerija Klovicevi Dvori