ZKM vas poziva na ‘Budućnost je ovdje’

Pozivamo vas  na Budućnost je ovdje novi program Zagrebačkog kazališta mladih posebno osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih hrvatskih dramskih autora.

 

Koncertno čitanje U pakao, lijepo molim
2. lipnja 2021., u srijedu, u 20:00 sati u dvorani Istra, otvoreno je za publiku.

Tekst: Nikolina Rafaj 

(3. nagrada na ovogodišnjem natječaju za novi neobjavljeni dramski tekst Nagrada Marin Držić)

Mentor: Tomislav Zajec.

Čitaju:

Maro Martinović
Dora Polić Vitez
Mateo Videk
Ivan Pašalić
Petra Svrtan

 

Više o programu BUDUĆNOST JE OVDJE

Budućnost je ovdje novi je program Zagrebačkog kazališta mladih, posebno osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih hrvatskih dramskih autora. U tom smislu, ovaj program podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Izvedbeno predstavljanje na taj način napisanih dramskih tekstova predviđeno je kroz formu koncertnih čitanja, kroz koja mladi autori po prvi puta vlastite nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici. Svake kazališne sezone jedan će mladi autor dobiti priliku sudjelovanja u ovom programu, pri čemu nam je velika želja u predstojećim sezonama za mentore mladim umjetnicima pozivati renomirane dramske pisce iz Hrvatske i regije.

Nakon Espija Tomičića i njegove monodrame Your Love is King u sugestivnoj izvedbi Matea Videka i režiji Hrvoje Korbara, u sklopu ovog programa Zagrebačkog kazališta mladih slijedi Nikolina Rafaj s dramskim tekstom U pakao, lijepo molim, koji će sama i režirati.  Mlada dramaturginja Nikolina Rafaj uz Akademiju dramske umjetnosti završila je i preddiplomski studij Antropologije i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je je do sad radila na kazališnim projektima u ITD-u, ZKM-u, kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, kazalištu Trešnja, te drugim institucionalnim kazalištima i projektima nezavisne scene. Dramski tekst U pakao, lijepo molim, vješto je i začudno strukturirana te izrazito dirljiva ali i duhovita drama o obitelji čiji se članovi pokušavaju nositi s gubitkom, kao i uspostavom nekih novih silnica u međusobnim obiteljskim konstelacijama. Za ovaj tekst Nikolina Rafaj dobila je 3. nagradu na ovogodišnjem natječaju za novi neobjavljeni dramski tekst Marin Držić.

Tomislav Zajec