Digitalna potvrda EU-a o COVID-u: Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o prijedlogu Komisije

Komisija izražava zadovoljstvo današnjim privremenim političkim dogovorom Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. To znači da je vrlo vjerojatno da će potvrda (prethodno poznata kao digitalna zelena potvrda) biti spremna krajem lipnja kako je planirano.

Današnji dogovor postignut je u rekordnom roku samo dva mjeseca nakon Komisijina prijedloga. Pregovore o potvrdi za Komisiju su vodili povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritisom Schinasom, te povjerenici Thierry Breton, Stella Kyriakides, i Ylva Johansson.

Predsjednica Ursula von der Leyen pozdravljajući brzi napredak između ostalog je izjavila:

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u besplatna je, sigurna i dostupna svima. Građanima će nuditi različite opcije, potvrdu o cijepljenju, testiranju i preboljenju, poštujući njihova temeljna prava i štiteći njihove osobne podatke.

Svi građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. Digitalna potvrda EU-a o COVID-u, dostupna u papirnatom ili digitalnom obliku, olakšat će putovanja Europljanima koji žele posjetiti obitelj i najmilije ili otići na zasluženi odmor.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u – glavne značajke

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor da će digitalna potvrda EU-a o COVID-u:

  • obuhvaćati cijepljenje, testiranje i preboljenje
  • biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku, ovisno o izboru nositelja, i sadržavati digitalno potpisani QR kod
  • biti besplatna i lako dostupna čak i osobama koje su se cijepile prije nego što Uredba o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u stupi na snagu
  • biti dostupna državama članicama i za nacionalne potrebe, pod uvjetom da je to predviđeno nacionalnim pravom
  • države članice neće nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde EU-a o COVID-u, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja

Komisija će mobilizirati 100 milijuna eura kako bi se testovi u državama članicama mogli povoljno nabavljati.

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće moraju postići službeni politički dogovor. Uredba će stupiti na snagu 1. srpnja uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena.

Komisija će istodobno nastaviti podupirati države članice kako bi dovršile pripremu nacionalnih rješenja za izdavanje i provjeru digitalne potvrde EU-a o COVID-u te pružati tehničku i financijsku podršku državama članicama pri povezivanju s pristupnikom.