Orguljaški festival Banja Luka 2021.

Želimo vam ovim Orguljaškim festivalom predstaviti orguljašku baštinu Banja Luke grada koji baštini čitav niz katoličkih crkava koje su neizbrisivi dio identiteta ovog grada na Vrbasu.

Orgulje kao dio europske civilizacije pa i svjetske definitivno i samu Banja Luku svrstavaju u grad bogate kulturne baštine i kao takvu dijelom europske civilizacije. Katolička baština u gradu nije samo u službi katolika već svih onih koji taj predivni grad na Vrbasu doživljavaju kao grad kulture i umjetnosti. Banja Luka je  grad bogate prošlosti, bogate i raznolike baštine. Usprkos raznim nedaćama većina orgulja u gradu je sačuvana, a mi smo ovim festivalom odlučili ove godine predstaviti orgulje u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije i orgulje u katedrali Sv. Bonaventure. Orgulje u impozantnoj i impresivnoj Trapističkoj crkvi Marija Zvijezda vjerujem predstavit ćemo u idućim izdanjima Orguljaškog festivala Banja Luka.

Situacija u kulturi i za kulturu nije trenutno laka i iziskuje golemi trud, snagu, vjeru i volonterski rad ne bi li kulturna scena i dalje živjela svojim intenzitetom. Festival ide uz podršku HKD Napredka, Veleposlanstva SR Njemačke u Sarajevu, Republike Hrvatske i njezinog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, te Biskupije. Organizator Orguljaškog festivala Banja Luka je HKD Napredak u Banjoj Luci na čelu s predsjednicom gđom Ružicom Grozdić Ševarika. Gđa Ružica Grozdić Ševarika i ja kao koncertni orguljaš i zaljubljenik u kulturu i umjetnost inicirali smo ovaj Orguljaški festival i iznimno smo ponosni što krećemo s tri koncerta ove godine. Uvijek me Banja Luka oduševljavala svojom energijom i sjajnom publikom kad god sam dolazio odsvirati koncert u nekoj od predivnih katoličkih crkava. Na Festivalu ćemo ugostiti sjajne banjalučke umjetnike: Lidiju Bojinović i Ivana Otaševića na violinama, Luciju Borković, sopranisticu. Koncert otvorenja je sad u petak 7.05. u 19i30h na orguljama župne crkve Pohoda Bl. Djevice Marije.

Edmund Andler-Borić

 

Orguljaški festival Banja Luka 2021.

7. – 9. svibnja 2021.

HKD Napredak-podružnica Banja Luka

Ružica Grozdić Ševarika, predsjednica

Edmund Andler-Borić, umjetnički ravnatelj Festivala

 

Program Orguljaškog festivala Banja Luka 2021.

 

Petak 7.05. u 19i30h crkva Pohoda Bl. Djevice Marije

Lidija Bojinović, violina

Lucija Borković, sopran

Edmund Andler-Borić, orgulje

 

Subota 8.05. u 19h katedrala Sv. Bonaventure

Lucija Borković, sopran

Edmund Andler-Borić, orgulje

 

Nedjelja 9.05. crkva Pohoda Bl. Djevice Marije

Ivan Otašević, violina

Edmund Andler-Borić, orgulje