Simbolička završnica programskog dijela projekta Europske prijestolnice kulture 2020.

 

Završni maratonski online program: „EPK, ciao, ciao, ciao!“

U petak, 30. travnja 2021., od 19.30 do 23.30 sati u online prijenosu na You Tube kanalu Kanala Ri (https://youtu.be/vEH3c2nvW_s) i putem web stranice www.rijeka2020.eu te uživo u programu Kanala Ri održat će se revijalni maratonski glazbeni nastup riječkih bendova u sklopu programske završnice projekta Europske prijestolnice kulture.

U skladu s epidemiološkim mjerama ni ovo događanje neće fizički ugostiti publiku, ali će putem video streama doći do svih zainteresiranih i ponuditi četiri sata riječkog rocka i popa uz zanimljive razgovore s brojnim akterima EPK projekta koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi različitih programa tijekom 2020., ali i u pripremnim godinama.

EPK, ciao, ciao, ciao! naziv je ovog događanja kojim se simbolički završava programski dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. koji je, podsjećamo, zbog pandemije korona virusa i Rijeci i Galwayu produljen na razdoblje do 30. travnja 2021.

Scenografija za ovaj događaj bit će postavljena u Exportu gdje će se nastupi snimati i streamati u suradnji s Kanalom Ri, a line up bendova koji nastupaju je sljedeći: The SIIDS, My Buddy Moose, Boris Štok, En Face, Grad, Neno Belan & Fiumens i Let 3.

U kratkim pauzama između nastupa bendova Dražen Zima i Lena Stojiljković vodit će tematske razgovore s akterima EPK projekta, organizatorima, umjetnicima, predstavnicima dijela partnerskih institucija i u tim razgovorima podsjetiti na dio važnih aspekata EPK projekta i mnoge realizirane programe.

Tako će o razvijenom programu volontiranja u kulturi razgovarati s Asjom Brusić, Amrom Ramić i Eminom Bašić, o Toboganu koji je izrastao u Dječju kuću razgovarat će s Jelenom Milić, Zoranom Krušvarom i Magdalenom Lupi Alvir, o programima koji su aktivirali građanske inicijative i razbudili život u malim zajednicama susjedstava razgovarat će s Ivonom Miloš, Vesnom Lokas i Petrom Mamulom. O umjetnosti koja je svoje mjesto našla u javnim prostorima na mapi Kvarnera i na pročeljima zgrada u vidu murala razgovarat će s umjetnicima Katarinom Kožul, Kristinom Barišić i Vladimirom Tomićem. O trajnim skulpturama koje su na Kvarner dovele umjetnike svjetskog glasa te o programima koji predstavljaju vrhunsku suvremenu umjetnost razgovarat će s Ivom Kelentrić i Moranom Matković. Razgovor sa Zoranom Majstorovićem i Jelenom Tondini odvest će publiku do prisjećanja na Porto Etno festival, o zgradama kulture koje su izgrađene u sklopu EPK projekta govorit će Ivan Šarar i Vojko Obersnel, a o edukativnim programima i sveučilišnim studijima koji su proizašli iz EPK projekta govorit će Tanja Kalčić i Snježana Prijić Samaržija.

Dodajmo, snimka ovog događanja bit će emitirana na 3. programu Hrvatske televizije 1. svibnja 2021.g. od 21.00 sat. Prije snimke HTV 3 od 20.00 sati emitira i posebnu emisiju „EPK Rijeka 2020 – što nam je ostavila“.