Njemački naučnici razvili terapiju za cerebralnu vensku trombozu

Autor: Aleksandar Olujić

Prof. Andreas Greinacher i njegov tim iz Sveučilišne bolnice Greifswald (Universitätsmedizin Greifswald) razvili su terapiju za cerebralnu vensku trombozu (CVT) koja se dovodi u vezu s cijepljenjem protiv Covida-19.

Njemački naučnik je, prema objavi na službenoj stranici UMG-a, istraživao krvne nalaze osoba koje su nakon cijepljenja protiv Covida-19 dobili CVT te je zajedno s austrijskim kolegama i njemačkim Paul-Ehrlich-Institutom razvio terapiju za liječenje ovog rijetkog poremećaja. Prof. Greinacher je svoja saznanja putem videokonferencije odmah podijelio s kolegama iz drugih bolnica kako bi se pogođene osobe mogle terapirati.

Ovaj terapijski postupak još nije prošao provjeru nezavisnih eksperata niti je objavljen u stručnim časopisima. Usprkos tome, ova vijest će u sigurno doprinijeti smirivanju napetosti oko cijepljenja cjepivom AstraZenece koje se dovodilo u vremensku povezanost s tromboembolijskim slučajevima u više zemalja. Cijeli niz zemalja je zbog toga bio privremeno obustavio cijepljenje AstraZenecom, no europska agencija za lijekove EMA je nakon ispitivanja poručila kako je to cjepivo sigurno za uporabu.

Njemački naučnik smatra kako se u vrlo rijetkim slučajevima nakon cijepljenja formiraju antitijela prilikom čega se aktiviraju trombociti koji izazivaju trombozu. Sličnog su mišljenja i norveški naučnici, Pal Andre Holme iz Sveučilišne klinike u Oslu je u četvrtak izjavio kako pretpostavlja da krvni ugrušci nastaju kao jak imunološki odgovor prilikom čega nastaju antitijela koja se vežu na trombocite.

„Možemo reći kako će se ove komplikacije razviti samo u vrlo rijetkim slučajevima, ali kada se dogode znati ćemo kako da pacijente liječimo i komplikacije ciljano tretiramo“, izjavio je prof. Greinacher.