Cjepiva dajte, makar onoga za svekrve!

Autor: Aleksandar Olujić

Nema tome tako davno, prije par mjeseci, 23. prosinca 2020. da budemo precizni, Andrej Plenković samouvjereno je predstavio svekolikoj javnosti plan cijepljenja protiv Covida-19. Tom je prilikom naveo kako je Vlada RH, što bi trebalo značiti on osobno, u intenzivnoj komunikaciji s Europskom komisijom i Europskom agencijom za lijekove osigurala 5.905.000 doza cjepiva za hrvatske građane te da je cilj cijepiti minimalno 70 posto građana Lijepe naše. Naš Premijer je najavio da će Hrvatska dobiti 1 milijun doza Pfizerovog cjepiva, 2, 7 milijuna AstraZeneca, 900.000 doza Johnson&Johnsona, 1 milijun doza od Moderne te 300.000 doza CureVac.

„Što je danas lijep i sunčan dan“, zamalo nismo zapjevali u zboru, kolektivno i složno, ponosni na našeg vođu koji u Bruxelleskim vodama pliva bolje od šarana u ribnjaku. Tamo su njegovi pajdaši Šarlmišel, Ursula von der nešto i drugi s kojima je on per tu.

Svjetski ljudi!

Obrazovani!

Pametni!

Sposobni!

Od ponosa što nas je vođa uveo u tako fino društvo bili smo spremni zatuliti i one Schillerove stihove „Freude, schöner Götterfunken…“,  sretni jer u ovakvoj situaciji pripadnost najboljem klubu na svijetu garantira (bijasmo u to uvjereni) sigurnost kako neće biti zajebancije i javašluka, koji ovom dijelu kugle zemaljske nije stran. Cjepivo stiže a mi samo moramo stati u red i zafrkati rukav. Još kad je stigla prva pošiljka…

Baš smo bili naivni. Izgledalo je prelijepo da bi bilo istinito, ali ono što najviše čudi je činjenica da nismo samo mi „popušili“. Cijela EU se našla u istoj situaciji. Cjepiva nema dovoljno jer proizvođači ne drže obećanje. Ispalo na kraju obećanje ludom radovanje. Svi oni obrazovani, pametni, sposobni koji su pregovarali i u naše ime zaboravili su ubaciti u ugovor klauzulu kojom bi se proizvođači cjepiva obvezali da ispoštuju dogovoreno. A još bolja fora je da su debeloj guski namazali vrat sa stotinama milijuna eura. Onako, čisto da im se nađe!?

Ursula mrtva ladna prizna da nisu dobro pregovarali. I to je to.

Draga Ursula da si u bilo kojoj firmi takvo što napravila, bila bi Ursula von der „fus u guz“. Ovako nikom ništa.

Što napraviti u ovakvoj situaciji, čekati da Ursula nabavi cjepivo ili snaći se sa strane? Srbi su se snašli. Mađari su se snašli. Rusi imaju cjepivo i nude ga, a mi igramo hoću – neću. I dok se mi nećkamo i razmišljamo postaje očito da se svi snalaze mimo Ursule i Šarlmišela.

Povjerenje je dobra stvar, ali činjenica je da mi ovisimo o turizmu. Stoga je oklijevati i čekati rasplet događaja naivno, glupo i neodgovorno. Kada je postalo jasno da će s isporukom cjepiva biti problema naša je Vlada morala odmah reagirati i dogovoriti isporuku cjepiva iz drugih izvora. Nekoliko stotina tisuća doza iz drugih izvora ne bi trebao biti strašno veliki trošak a pomoglo bi nam dok čekamo isporuke obećanog da znatno poboljšamo svoju poziciju u borbi protiv Covida-19 kao i da mirnije čekamo ljeto.